Bosna i Hercegovina     | 24.02.2020. 16:06 |

Radončić: Nema više spavanja, neophodna ozbiljna strategija za migrantsku krizu

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 24. februara (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić prilikom današnje posjete Unsko-sanskom kantonu sastao se s predstavnicima Kantonalne vlade i Grada Bihaća, ali i obišao neke od privremenih prihvatnih centara u ovom dijelu države.

Na sastanku s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem konstatovano je da se u tri godine migrantske krize "pretežno spavalo", te da je neophodna ozbiljna strategija koordiniranog upravljanja ovom situacijom.

- Bosni i Hercegovini u ovom trenutku nedostaje 1.200 graničnih policajaca. Neko je zaista spavao u ove tri godine, jer nije promijenjen nijedan zakon ili podzakonski akt. Nije urađeno ništa na jačanju policijskih i sigurnosnih struktura, pa i ne čudi što nemamo ozbiljnu strategiju za upravljanje ovom situacijom. Kroz ovaj kanton i državu je prošlo više od 30.000 ljudi, koji nisu adekvatno legitimisani i to je nedopustivo. Potpuno razumijem određenu zabrinutost građana Bihaća, koji su do sada na svaki način pokazali svoju humanost. Nažalost, nemamo sredstava za radikalne i brze promjene, ali nema više spavanja. Drugačije ćemo postaviti stvari, pa će nam prioritet biti zaštita naših građana i njihovih interesa - rekao je Radončić.

Gradonačelnik Fazlić istakao je da su dosadašnji potezi ministra sigurnosti BiH i sama posjeta Bihaću ohrabrujući, kao i najave njegovih aktivnosti u narednom periodu.

- Zaključci s današnjeg sastanka su razlozi za optimizam. Pozdravljamo i ministrove posjete susjednim zemljama i nastojanje da se formira regionalna strategija djelovanja u ovoj situaciji. Napokon se čini da imamo partnera za zajednički rad i djelovanje, pa se nadam da nećemo vrlo brzo biti u vanrednoj situaciji. Ponovili smo da ni ovaj put nećemo dopustiti da grad bude pregažen usljed novog migrantskog vala, odnosno da ćemo na sve načine pokušati zaštiti interese građana, naše ekonomske ciljeve i turističku sezonu - riječi su bihaćkog gradonačelnika Fazlića.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas je najavio i skorašnje posjete Srbiji i Crnoj Gori, kao i sastanke s predstavnicima Evropske unije.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sunak očekuje da vlada počne deportovati tražioce azila u Ruandu na proljeće

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

Konjic: Uhićen 38-godišnji Sarajlija, prevozio je migrante

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti