Svijet     | 24.02.2020. 15:25 |

Borrell: Izraelska naselja nelegalna po međunarodnom pravu

FENA Internet

BRUXELLES, 24. februara (FENA) – Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, Josep Borrell,  izjavio je da su objave o širenju izraelskih naselja biti štetene po dvodržavno rješenje.

Izraelske vlasti objavile su odluku o gradnji novih domova u naseljima Givat Hamatos i Har Homa u istočnom Jerusalemu. Takve odluke duboko su štetne po dvodržavno rješenje,  navodi Borrell u saopćenju za javnost objavljenom u ponedjeljak.

- Kao što je jasno navedeno u brojnim prilikama od Evropske unije, uključujući i Evropsko vijeće, takve mjere presjekle bi geografski i teritorijalni kontinuitet između Jerusalema i Betlehema, izolirale bi palestinske zajednice koje žive u tim regijama i zaprijetile bi održivosti dvodržavnog rješenja, s Jerusalemom kao prijestonicom za obje države – izjavio je Borrell.

Istaknuo je da su naselja nelegalna po međunarodnom pravu.

- Evropska unija neće priznati bilo koje promjene granica u odnosu na one iz perioda prije 1967. godine, uključujući i status Jerusalema koji je drugačiji od onoga koji su dogovorile obje strane. Pozivamo Izrael da ponovo razmotri svoje planove  - navodi šef evropske diplomatije, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Međunarodne humanitarne organizacije osudile britanske planove o slanju azilanata u Ruandu

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta