Bosna i Hercegovina     | 24.02.2020. 15:52 |

Policajac T. O. osumnjičen za zlostavljanje u obavljanju službe

FENA Saopćenje

TUZLA, 24. februara (FENA) - Općinski sud Tuzla potvrdio je najviši stepen sumnje - osnovanu sumnju da je policajac iz Policijske stanice Istok Tuzla T. O. počinio krivično djelo zlostavljanje u obavljanju službe na način, u vrijeme i na mjestu kako je to navedeno u naredbi o provođenju istrage Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK).

Tužilaštvo je predložilo mjeru određivanja jednomjesečnog pritvora po dva zakonska osnova, ali je sud takav prijedlog po jednom zakonskom osnovu odbio, dok je u vezi s drugim zakonskim osnovama potvrdio da postoje razlozi za određivanje mjere pritvora, ali se odlučio da prema osumnjičenom odredi mjere zabrane sastajanja i bilo kakvog drugog kontakta sa svjedocima koji još trebaju da budu saslušani, pri čemu je Sud upozorio osumnjičenog da ukoliko prekrši mjere zabrane da će mjera pritvora biti određena. 

- Javnost treba da zna da su u rješenju sudije za prethodni postupak potvrđeni navodi postupajućeg tužioca, iz naredbe o provođenju istrage, na kojim se temelji postojanje osnovane sumnje da je policajac T. O. počinio krivično djelo, odnosno  da je oštećenom uz upotrebu sredstava sile vezao ruke na leđa, time ga lišio slobode, držeći ga tako vezanog u službenom vozilu od mjesta događaja do policijske stanice, kao i za cijelo vrijeme njegovog boravka u PS Istok Tuzla, do puštanja na slobodu, što je period od oko dva sata - saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Iz Tužailaštva nadalje navode da Pravilnik o upotrebi sile MUP-a TK, između ostalog, definiše da policijski službenik može upotrijebiti silu u situacijama kada ne može uspostaviti kontrolu nad određenim osobama bez upotrebe sile i kada osoba pruža aktivni otpor ili napada na policijskog službenika.

- Kada osoba pruža 'pasivan otpor' sredstva sile se ne upotrebljavaju osim ako osoba otporom ne onemogućava intervenciju policijskog službenika, a nema drugih mogućnosti da se savlada takav otpor. Iz dokaza prikupljenih od Federalne uprave policije, dokaza koje je prikupilo Tužilaštvo, te, također, iz dokaza odbrane policajca, koje je cijenio nadležni sud, ne proizilazi da je oštećeni koristio bilo kakav vid aktivnog otpora koja je ugrožavala policajce u njihovom radu - navodi se.

Iz Tužilaštva TK, istovremeno, podsjećaju "da je tokom 2018. godine, sada osumnjičeni policajac T. O., također, bio oštećeni u predmetu dok je obavljao svoju policijsku dužnost. Naime, na njega je, dok je vršio redovnu kontrolu saobraćaja prvo verbalno, a zatim i fizički nasrnula osoba koja je bila bivši policajac".

- U tom predmetu je postupajuća tužiteljica bila Mirzeta Begić (svjedok i supruga oštećenog u ovom konkretnom predmetu), koja  je savjesno i u hitnom postupku predložila pritvor za napadača, što je nadležni sud i prihvatio. Nakon okončanja krivičnog postupka nadležni sud je donio pravosnažnu presudu za napadača na policajca T. O., te  je napadač na T. O. osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci zbog krivičnog djela napad na službenu osobu u  vršenju poslova sigurnosti - navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, "sada imamo situaciju da je policajac T. O. osumnjičen za zlostavljanje u obavljanju službe muža iste tužiteljice, koja je štitila njegove interese kao žrtve u spomenutom krivičnom postupku...".  

Povodom reakcija dijela javnosti u vezi sa konkretnim slučajem, iz Tužilaštva TK insistiraju na utvrđivanju stanja na temelju relevantnih činjenica...

- Neka o tome odluči nadležni sud, jer jedino tako se može provesti pravičan i svrsishodan krivični postupak... - navodi se, između ostalog, u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Prijedlog pritvora za tri osobe u predmetu kodnog naziva "Spartacus"

Nizozemsko tužilaštvo kaznilo četiri kompanije koje su pomogle Rusiji u gradnji Krimskog mosta

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!