Ekonomija     | 24.02.2020. 13:11 |

Košarac: Dopune Odluke o veterinarskoj svjedodžbi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. februara (FENA) - Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH usvojilo je dopune Odluke o veterinarskoj svjedodžbi o zdravstvenom stanju životinja i pošiljaka životinjskog porijekla u unutrašnjem i međunarodnom prometu, kojima je izmijenjen način izdavanja veterinarsko-zdravstvenih sertifikata za izvoz životinja i proizvoda životinjskog porijekla u zemlje članice EU i EFTA, saopćio je resorni ministar Staša Košarac.

Naveo je da s obzirom na to da se za sertifikaciju životinja i proizvoda životinjskog porijekla prilikom izvoza u Evropsku uniju i zemlje EFTA u potpunosti počeo koristiti elektronski, internet bazirani alat Evropske unije za izdavanje veterinarsko-zdravstvenih sertifikata za međunarodni promet životinja i proizvoda životinjskog porijekla u Evropskoj uniji (TRACES), navedena odluka izmjenjena je u cilju izbjegavanja dvostrukog izdavanja sertifikata.

- Ovo će domaćim izvoznicima životinja i proizvoda životinjskog porijekla, kao i nadležnim veterinarskim inspektorima, olakšati proces sertifikovanja i smanjiti troškove štampanja sertifikata - rekao je ministar Košarac.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Dopuna najave događaja za 03.04.2023. godine (srijeda)

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

SDP Goražde donio odluku o istupanju iz parlamentarne većine u BPK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana