Svijet     | 24.02.2020. 11:48 |

EU ne razmatra prekid putovanja unutar Schengenske zone

FENA Internet

BRUXELLES, 24. februara (FENA) – Evropska komisija saopćila je u ponedjeljak da još ne razmatra da prekine s putovanjima unutar Schengenske zone nakon epidemije korona virusa u Italiji, ali da priprema planove za bavljenje vanrednim situacijama.

Četiri osobe preminule su u sjevernoj Italiji od bolesti i oko 150 slučajeva prijavljeno je od petka, čime je Italija postala najteže pogođena zemlja izvan Azije.

- O scenarijima borbe protiv virusa, poput koordinirane suspenzije Schengena, trenutno ne razmišljamo, ali radimo na raznim planovima bavljenja kriznim situacijama - izjavio je evropski komesar za upravljanje kriznim situacijama, Janez Lenarčič, na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Austrija je u nedjelju navečer suspendovala željezničku vezu preko Alpa s Italijom na oko četiri sata nakon što je dvoje putnika testirano na korona virus.

Ograničenja putovanja unutar Schengena trebala bi biti proporcionalna i koordinirana među članicama EU, saopćila je evropska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides dodajući da  bi ograničenja trebala biti zasnovana na naučnim dokazima.

- Trenutno, WHO nije preporučila uvođenje ograničenja na putovanja ili na trgovinu - izjavila je Kyriakides novinarima u ponedjeljak, dodajući da će misija WHO otputovati u Italiju u utorak kako bi procijenila situaciju, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom