Svijet     | 24.02.2020. 09:57 |

Iran potvrdio četiri nova smrtna slučaja od koronavirusa

FENA Internet

TEHERAN,  24. februara (FENA) – Iranska državna televizija javila je u ponedjeljak da je broj smrtnih slučajeva u zemlji od novog koronavirusa porastao na 12 nakon što su četiri osobe preminule.

Televizija je navela riječi poslanika Asadollaha Abbasija da ukupan broj potvrđenih slučajeva virusa sada iznosi 47 ljudi, uključujući i smrtne slučajeve.

Današnji izvještaj uslijedio je nakon što je ministarstvo zdravstva saopćilo u nedjelju da je broj smrtnih slučajeva od novog virusa koji se pojavio u Kini porastao na osam, u jeku briga da bi novi slučajevi bolesti u Iranu, kao i u Italiji i Južnoj Koreji, mogli signalizirati ozbiljnu novu fazu u globalnom širenju virusa.

Epidemija u Iranu ima središte u gradu Qomu, ali se brzo proširila tokom proteklih nekoliko dana i na druge gradove, uključujući i prijestolnicu Teheran.

Iranci su u petak izašli na glasačka mjesta šiorom zemlje na parlamentarnim izborima, dok su mnogi birači nosili maske i dezinfikovali su ruke.

Abbasi je izjavio da su ljudi koji su nelegalno doputovali u Iran iz Pakistana, Afganistana i Kine „izvor“ zaraze.

Putnici koji su zaraženi virusom u Iranu potvrđeni su u Kanadi, Libanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtu i Bahreinu. Zemlje koje se graniče s Iranom poduzele su preventivne mjere kako bi ograničile širenje virusa s iranskih putnika, dok su neke zabranile Irancima ulazak u zemlju, prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta