Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje

Predsjedništvo Nezavisnog bloka održalo je danas sjednicu na kojoj je konstatiralo da politički vlastodršci u Bosni i Hercegovini trebaju da prestanu produbljivati krizu nerealnim obećanjima i zavađati narod, te da počnu ispunjavati uslove iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU. Jačanje institucija i sposobnosti naše zemlje da ispuni kriterije neophodne za članstvo u EU treba biti prioritet.

Nezavisni blok smatra da se i institucionalno i zakonodavno treba okrenuti borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, donošenju zakona o sukobu interesa, te uraditi promjene izbornog zakonodavstva – omogućiti elektronsko glasanje i skeniranje glasačkih listića, što bi državi i građanima donijelo puno više koristi od etnonacionalnih parola.

U stanju nastavka politike sukoba i podjela, koje ova zemlja živi već decenijama, Nezavisni blok će ustrajati na politici rješavanja stvarnih problema i izgradnji pravne države koja će služiti svim ljudima, a ne samo odabranima. Izmjene izbornog zakona u kojima ćemo osigurati da se volja ljudi poštuje i vrati povjerenje u izborni proces su trenutni prioritet na kojem radimo zajedno sa drugim političkim strankama aleternative u BiH. Očekujemo punu podršku i predstavnika međunarodne zajednice i EU, jer je to preduvjet da napravimo promjenu koju građani i narodi sigurno žele u BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.