Stranačke aktivnosti     | 23.02.2020. 12:06 |

Saopćenje za javnost GDS-a BiH

FENA Saopćenje

Država BiH je ,uprkos svim trenutnim teškoćama ekonomskog i socijalnog razvoja,demografskoj i migrantskoj krizi, garant stabilnosti,mira i sigurnosti u regionu.
Za građane u BiH to znači da su državne i lokalne vlasti na svim nivoima obavezane da rade na unutrašnjim integracijama i da budu posvećene razvoju zemlje,mira i ljudskih prava i sloboda.

Eskalacija tenzija i političkih sukoba u susjedstvu i kršenje ljudskih prava i sloboda i stalna proizvodnja novih kriznih žarišta i nestabinosti sve ozbiljnija je prijetnja miru u regionu. Nedopustiva je i aktuelna politika prenošnje problema naših susjeda u BiH jer ni BiH ne prenosi svoje probleme susjedima.

Sada je vrijeme da Evropska Savjet, Evropski Parlament i Evropska Komisija ,kao i sve institucije EU prepoznaju važnost bosanskohercegovačkog članstva u EU i osiguraju i da se uspostave, na obostranu dobrobit,inovativnije politike i strategije euroatlantskih integracija.

U 2020.godini se obilježava 25.godišnjica potpisivanja Opšteg mirovnog sporazuma u Dejtonu i Parizu i krajnje je vrijeme za kandidatski status naše zemlje za članstvo u EU i njen prelazak na Briselsku eru.Dejtonski sporazum o uspostavljanju mira i obustavi sukoba i stradanja sa svim svojim aneksima i usvojenim zakonima u BiH treba pažljivo ponovo iščitati ,a posebno anekse o povratku ,nepovredivosti vlasništva i imovine ,korporacijama ...Jasno je svakome da se Dejtonski Ustav ,kao i svi aneksi isključivo mogu čitati u kontekstu činjenice da je Republika BiH primljena u punopravno članstvo UN i da je po međunarodnom pravu nasljednica svih njenih prava i obaveza samo i jedino BiH .

Nepoštivanje i nesprovođenje odluka Ustavnog suda BiH i presuda Evropskog suda za ljudska prava i Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama koja je nadređena Ustavu BiH i svakom njegovom članu otvorilo je vrata za neodgovorno ponašanje političkih aktera u BiH.

Vrijeme je da prestane politika blokada u zemlji i bilo koja vrsta uslovljavanja BiH i naših euroatlantskih integracija nametanjem regionalnih problema ,tzv.prioriteta i različitim viđenjima poviesti kriza i uređivanja odnosa među susjedima. Međunarodna zajednica/OUN/ koju čini i BiH ne može biti stalno prozivana za odgovornost za stanje u regiji kao da je riječ o nekoj vanjskoj,apstraktnoj sili koja kvari faraonsku idilu "vladara".

Državne i lokalne vlasti moraju preuzeti svoju odgovornosti i raditi na poboljšanju životnog standarda stanovništva.Iskonstruisana je teza da se krivci za stanje u lokalnim zajednicama nalaze u Ustavnom sudu BiH i da je največi problem učešće stranih sudija i njegovom radu i odlučivanju.Suština je da je to jedina institucija u BiH čiji rad i odlučivanje nije podložno poslovnički razvijenim politikama blokada već 25 godina.
Teritorijalni integritet,nezavisnost i suverenitet BiH su neupitni.

Pokušaji odlaganja implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH je udar na Ustavni poredak BiH i na međunarodni pravni poredak. U aktuelnoj blokadi povodom Odluke Ustavnog suda BiH pokušava se zametnuti trag o zaposjedanju,putem nagodbe novokomponovanih "elita ",privatizaciji industrijskih,energetskih i poljoprivrednih giganata kao što su Enetginvest,Šipad,UPI,UNIS,FAP -Famos,Hidrogradnja i drugih,kao i izbjeći odgovornost za 25-godišnju opstrukciju stvaranja bosanskohercegovačkih korporacija u svim vitalnim infrastrukturnim sistema.

Želi se osporiti činjenica da su šume,voda i drugi prirodni resursi dobro BiH i pokušati spriječiti formiranje ministarstva za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo ,kao i za nauku ,obrazovanje i kulturu , zdravstvo i socijalnu poltiku na razini BiH pod izgovorom da su ugrožena nacionalna prava, kao da građani nemaju prava i slobode da urede svoje društvo i državu BiH.

Članstvo u EU podrazumjeva drugačiju organizaciju države i njenih organa od postojeće organizacije vlasti. Umjesto da BiH sustiže u životnim standardima druge zemlje u EU zemla stagnira i stanovništvo je napušta.

Parlamentarna Skupština BiH ,Predsjedništvo BiH i Vijeće Ministara BiH moraju raditi u skladu sa Ustavom i Opštim mirovnim sporazumom i zakonima naše zemlje i zakletvom koju su položili i potpisali. Svaki člana/članica ovih institucija ima obavezu da učestvuje i odlučuje u interesu građana BiH i da sprečava a ne da proizvodi blokade rada državnih institucija jer to znači kršenje Ustava BiH sa svim pravnim posljedicama.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

GDS uputio poziv Schmidtu da 11. juli proglasi za Dan žalosti u BiH

Spahić: Hanuka se u BiH dočekuje sa radošću

Saopćenje za javnost GDS-a BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'