Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje

„Imajući u vidu sadržaj odluka koje su donesene postavlja se pitanje da li su učestovanjem u odlučivanju sudije iz Republike Srpske poslale poruku da ih odluke Narodne skupštine Republike Srpske ne obavezuju ili im je „neko“ sugerisao da ipak učestvuju u odlučivanju jer se radi o „višim interesima“ – kazala je danas član Predsjedništva SDS Ivanka Marković komentarišući učešće u odlučivanju sudija Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske.

„Samo dva dana nakon usvajanja Zaključaka u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojima se, između ostalog, obavezuju predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, sudije navedenog suda iz Republike Srpske su učestvovale u odlučivanju i donošenju odluka ovog suda“ – naglasila je Marković.

Ona je podsjetila javnost da je Ustavni sud BiH je na sjednici 19.02.2020. donio odluku o oduzimanju zemljišta od građana Banjaluke u korist privatnog preduzeća i odlučio i po apelaciji RTRS poništavajući sudsku presudu kojom je dokazano da je RTRS objavio, radi diskreditacije, falsifikovani dokument da je Mladen Bosić, tadašnji predsjednik SDS, zajedno sa ostalim liderima opozicije iz tog vremena, dobio velike sume novca od Soroševe fondacije „Otvoreno društvo“.

„Mislim da bi javnost Republike Srpske trebala da dobije odgovor na pitanje zašto su sudije Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske nastavili da učestuju u odlučivanju uprkos zaključcima Narodne skupštine a posebno u donošenju odluka štetnim za građane Banja Luke kao što je oduzimanje zemljišta od grada“ – zaključila je Marković.

SDS
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.