Kultura     | 23.02.2020. 10:17 |

Damir Šehanović član žirija na Međunarodnom filmskom festivalu FEST u Beogradu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Bosanskohercegovački novinar i dugogodišnji TV urednik Damir Šehanović bit će član žirija u programu FEST Fokus ovogodišnjeg filmskog festivala u Beogradu.

FEST Fokus novi je program nastao iz potrebe organizatora festivala da dodatno skrenu pažnju na autorska ostvarenja koja se odlikuju hrabrim izrazom i izborom teme.

Pored Šehanovića, u žiriju za izbor najboljeg filmskog ostvarenja u programu FEST Fokus bit će i mladi srbijanski režiseri Momir Milošević i Dušan Zorić, čiji su filmovi "otkriveni" na FEST-u.

Damir Šehanović istakao je da je čast i zadovoljstvo biti dijelom festivala koji ima takvu tradiciju.

- Posebno me raduje činjenica da su organizatori FEST-a na press konferenciji naveli da su Momira, Dušana i mene odabrali za članove žirija zbog izbora tema kojima smo se bavili kroz svoje stvaralaštvo i odlučnosti sa kojom smo im pristupali - istakao je Šehanović.

On je posljednju godinu fokus rada usmjerio na doktorski studij. Kao stipendista Vlade Francuske, dobio je priliku da svoju disertaciju radi na Bordeaux Montaigne University uz pomoć vrhunskih mentora iz te oblasti.

U okviru doktorskih studija će, kako kaže Šehanović, raditi istraživanja filmskih festivala na Balkanu.

- Započinjem sa FEST-om, nastavljam u julu sa Pula film festivalom a završavam sa, po meni najznačajnijom regionalnom filmskom smotrom, Sarajevo Film Festivalom - rekao je Šehanović.

On je naglasio da mu je želja dokazati utjecaj filma, filmskih festivala i filmske industrije uopšte, na kulturnu diplomatiju u regionu.

Premijerne projekcije filmova FEST Fokus programa održavat će se u Dvorani kulturnog centra Beograd (KCB), a među dvanaest ostvarenja naći će se i "Telo Hristovo" poljskog reditelja Jana Komase, koji je bio u nominaciji za nagradu Oscar u kategoriji najbolji internacionalni film.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Žiri i selekcija Takmičarskog programa - kratki film 28. Sarajevo Film Festivala

SFF:Michel Hazanavicius predsjednik žirija Takmičarskog programa za igrani film

Jeremy Irons predsjednik žirija Filmskog festivala u Berlinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo