Magazin     | 23.02.2020. 09:48 |

Brazilski karneval obilježen političkim podjelama

FENA Agencije

RIO DE JANEIRO, 23. veljače (FENA) - Slavni brazilski karneval započeo je u subotu s milijunima kostimiranih građana koji su iskoristili tu prigodu da svojim kostimima prokomentiraju i politiku koja je duboko podijelila zemlju. 

Otkako je desničarski predsjednik Jair Bolsonaro preuzeo dužnost u siječnju 2019., Brazilci su se jako podijelili. Pristaše bivšeg vojnog kapetana smatraju ga zaslužnim za smanjenje nasilja i rast gospodarstva, dok ga njegovi protivnici osuđuju za rasizam, seksizam i omalovažavanje siromašnih u zemlji. 

Uz brojne konzervativne saveznike, uključujući gradonačelnika Rio De Janeira Marcela Crivellu, Bolsonaro nije pokazao interes za karneval i osudio je "razvratno ponašanje" u vrijeme njegova održavanja. 

Građani odjeveni u kostime sirena pa sve do kauboja prije svega su se fokusirali na zabavu, a onda na politiku. 

No, u većim gradovima se brojnim kostimima ismijavalo brazilske čelnike. 

U sjeveroistočnom gradu Recifeu, domaćinu jednih od najslavnijih proslava za vrijeme Karnevala, glazbenik Antonio Nobrega posvetio je perfomans na otvorenju karnevala brazilskim umjetnicima i novinarima. 

Obje skupine su ljutile brazilske političke lidere, a političari su često kritizirali pojedine novinare i novine. 

Slavna plesna škola sambe Mangueira proći će legendarnim Sambodromom u nedjelju navečer, a očekuje se da će se perfomansom kritizirati policijsko nasilje. 

Stopa ubojstava je pod vlašću Bolsonara pala, ali je porastao broj ubojstava koja počine policajci, što je pokrenulo veliku raspravu o policijskim taktikama, osobito u siromašnijim i manjinskim zajednicama, prenosi Hina.

U subotu je škola sambe Tom Maior odala počast svojim performansom Marielli Franco, crnkinji, lezbijki i gradskoj vijećnici čije je ubojstvo 2018. izazvalo prosvjede u zemlji. 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Macron i Lula najavljuju plan ulaganja od milijardu eura za Amazon

Najmanje 23 poginulih u poplavama u Brazilu

Bolsonaro negira navode o državnom udaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo