Stranačke aktivnosti     | 22.02.2020. 15:41 |

Saopštenje za javnost SDA Zenica

FENA Saopćenje

Raduje nas vijest da je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović konačno pristao da dostavi budžet na sjednicu Gradskog vijeća čime je nedvojbeno priznao da je  jedini krivac za blokadu Zenice.

Od prvog slučaja povlačenja budžeta sa sjednice Gradskog vijeća insistirali smo na institucionalnom, to jest statutarnom i zakonitom postupanju i tražili budžet. U dva navrata smo i zvanično inicirali sjednicu na kojoj bi se razmatrao budžet, no Kasumović je odbijao da ga dostavi vijećnicima. Nakon višemjesečnog populističkog prebacivanja odgovornosti na Gradsko vijeće nadamo se da je konačno shvatio svu pogubnost blokade i besmislenost privremenog finansiranja. Osim toga, nadamo se da je shvatio da ne može upravljati svim vijećnicima, pogotovo onima koji imaju svoje mišljenje i svoj stav.

Kao što smo to tražili i ranije, pozivamo gradonačelnika da što hitnije dostavi tekst budžeta kako bi se zakazala sjednica Gradskog vijeća Zenica i u okvirima zakona razmatrao ovaj najvažniji akt za Zenicu. Ponavljamo činjenicu da do blokade ne bi došlo da budžet nije bezrazložno povlačen sa sjednica Gradskog vijeća. Takođe je važno imati na umu da je insistiranje na privremenom finansiranju u godini koja je otpočela bilo protuzakonito te da je to najveća politička besmislica.

Na kraju, očekujemo od predsjedavajuće Gradskog vijeća da sazove sjednicu u skladu sa Poslovnikom čim dobije tekst budžeta Grada Zenice za 2020. godinu. Stranka demokratske akcije će učestvovati u raspravi i amandmanskom djelovanju u skladu sa svojim ranije izrečenim stavovima. Oni idu u pravcu budžetskih ulaganja tamo gdje su ona najpotrebnija, nipošto u gomilanje administracije i protuzakonito bogaćenje pojedinaca i određenih interesnih grupa.

Gradska organizacija SDA Zenica

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) H. D.

SDA

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDA

SDA: Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!