Svijet     | 22.02.2020. 14:44 |

Suparnički čelnici u Južnom Sudanu formirali novu koalicijsku vladu

FENA Internet

JUBA, 22. februara (FENA) - Južni Sudan u subotu je otvorio novo poglavlje u svojim krhkim naporima izlaska iz građanskog rata kada su suparnički čelnici oformili koalicijsku vladu za koju su se mnogi posmatrači pomolili da potraje i ovaj put.

Dan nakon što je predsjednik Salva Kiir raspustio prethodnu vladu, opozicioni čelnik Riek Machar položio je zakletvu kao njegov zamjenik, u aranžmanu koji je dva puta propadao u borbama tokom građanskog rata u kome je ubijeno skoro 400.000 ljudi.

Najmlađa svjetska država zahvaćena je građanskim ratom u 2013. nakon stjecanja dugo tražene nezavisnosti od Sudana, kada su se sukobile pristalice Kiira i Machara. Brojni pokušaji na postizanju mira su propali, uključujuči i sporazum po kome bi se Machar vratio kao potpredsjednik u 2016. - da bi odmah nakon toga napustio zemlju u jeku novih borbi.

Intenzivni međunarodni pritisak je uslijedio nakon posljednjeg mirovnog sporazuma u 2018. Papa Franjo je u dramatičnoj gesti ljubio noge Kiiru i Macharu u prošloj godini kako bi ih privolio da ostave po strani svoje nesuglasice.

Današnja ceremonija počela je uručivanjem te fotografije dvojici čelnika kako bi ih podsjetila na mirovne napore.

Ogorčenje u Sjedinjenim Državama, najvećem pojedinačnom donatoru Južnog Sudana, i u ostalim zemljama raslo je dok su Kiir i Machar u prošloj godini probili dva roka za poduzimanje ključnih koraka ka formiranju koalicijske vlade. Manje od sedmicu dana prije isteka roka u subotu, oni su, ipak, učinili ključni ustupak.

Kiir je objavio "bolnu odluku“ o politički osjetljivom pitanju broja saveznih država, a Machar je pristao da Kiir preuzme nadležnost za njegovu sigurnost. Oni su u četvrtak objavili kako su pristali da oforme vladu koja će predvoditi zemlju do izbora u roku od tri godine – u prvom glasanju od stjecanja nezavisnosti, prenosi Associated Press.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Vlada Kosova zatražila provedbu odluke Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo