Bosna i Hercegovina

Dodijeljena priznanja učesnicima BOSEPO olimpijade (VIDEO)

Tekst: Hazim Aljović, Foto FENA/Hazim Aljović

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Učesnicima Naučne olimpijade Bosanski naučni projekt (BOSEPO 2020) dodijeljena su prizanja, a kao i ranijih godina učenici sa najboljim projektima će Bosnu i Hercegovinu predstavljati u cijelom svijetu.

Direktor škole ''Richmond Park College Sarajevo'' Hermin Kapetanović novinarima je kazao da je ovogodišnja olimpijada bila 11. po redu.

- Putem ove olimpijade našu zemlju je na najbolji način predstavilo više od 900 projekata van naše države. Osvojeno je više od 400 medalja, od Kine do Amerike - rekao je Kapetanović.

Istakao je da nakon ove olimpijade najbolji projekti budu predstavljeni po cijelom svijetu, pa su tako prošle godine bili gosti New Yorka, Tunisa, Praga i brojnih drugih gradova.

- Ove godine smo imali više od 120 projekata. Najbolji će ići u svijet - rekao je Kapetanović.

Naveo je da se BOSEPO olimpijada sastoji iz nekoliko kategorija, a koje su dijelom STEM edukacije.

- To su IT, zaštita okoliša, kratki film i druge - kazao je Kapetanović.

Jedan od ciljeva BOSEPO olimpijade je da probudi kreativno razmišljanje, osjećaj za timski rad i inovativnost kod učenika osnovnih i srednjih škola. Koncept BOSEPO ­olimpijade kreiran je na principu svjetskih naučnih olimpijada u načinu ocjenjivanja, bodovanju projekata, načinu pisanja i pripreme projekata, obuci mentora, pripreme i podsticanja učenika.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) L.A.