Bosna i Hercegovina     | 22.02.2020. 11:05 |

Šabanoviću četiri godine zatvora zbog prodaje opojnih droga u Brčkom

FENA Saopćenje

BRČKO, 22. veljače (FENA) - Osnovni sud Brčko distrikta BiH nepravomoćno je na četiri godine zatvora osudio Danijela Šabanovića (30) optuženog da je rukovodio grupom za neovlaštenu nabavku i prodaju opojnih droga na području Brčkog.

 Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Šabanovića po optužnici za nabavku i prodaju marihuane i amfetamina putem organizirane grupe, čiji su pripadnici uhićeni u okviru akcije CER.

 Iz Tužiteljstva navode kako je Šabanovića, kao organizatora grupe, Osnovni sud Distrikta nepravomoćno osudio na kaznu zatvora od četiri godine, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivnje između Tužiteljstva i optuženog.

 "Tužiteljstvo procesuira Šabanovića što je osobno i posredstvom drugooptuženog Zlatka Muratovića (32) nabavljao drogu na područje Distrikta, gdje su je ostali članovi prenosili i prodavali. Da su unutar prethodnih godinu dana vršili ova kaznena djela, pored njih dvojice, krajem prošle godine optuženi su i Nihad Hukić (26), Amra Begić (26), Bahrija Fazlović (52) i Selma Huremović (23). Njima je tada stavljeno na teret da su se narkokriminalom bavili putem organizirane grupe ili pojedinačno, a Šabanović je kao organizator grupe samo dva mjeseca kasnije osuđen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga", navode iz Tužiteljstva Distrikta.

 Četverogodišnja zatvorska kazna izrečena Šabanoviću rezultat je sporazuma o priznanju krivnje, kojeg je Tužilaštvo zaključilo s optuženim u skladu sa sudskom kaznenom politikom za ovu vrstu kaznenih djela.

 Predlaganjem sporazuma, kojeg je Osnovni sud Distrikta prihvatio, postupak protiv vođe grupe organizirane u cilju vršenja kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga na području Brčkog, okončan je njegovim kažnjavanjem u najkraćem roku.

 Pored toga, njemu je na prijedog Tužiteljstva izrečena i mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom u iznosima od pet tisuća maraka i pet tisuća i pet stotina eura. Presudom, na koju je moguće izjaviti žalbu, od optuženog su još oduzeti opojna droga i mobilni telefon, kao predmeti nastali ili upotrijebljeni za izvršenje kaznenog djela. 

 Iz Tužiteljstva podsjećaju kako je veća količina marihuane i amfetamina pronađena tijekom pretresa izvršenih u okviru policijske akcije CER krajem rujna prošle godine.

 Tada je pretreseno više osoba, objekata i vozila koje koriste, a droga je pronađena zajedno sa sredstvima za precizno vaganje i pakovanje, novcem od prodaje i automatskim oružjem, izvjestili su u subotu iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u Brčko Distriktu pokrenula 76 postupaka u 2023. godini

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana