Bosna i Hercegovina     | 22.02.2020. 10:48 |

Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika u Drugoj gimnaziji Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Manifestacijom 3. Dani maternjeg jezika u Drugoj gimnaziji Sarajevo, učenici i profesori te sarajevske škole obilježili su 21. februar - Međunarodni dan maternjeg jezika.

Direktor Druge gimnazije Seid Alibegović zadovoljan je što je manifestacija postala tradicionalna. Na otvaranju je zahvalio Institutu za jezik za kontinuiranu suradnju, kao i Prosvjetno-pedagoškom zavodu Kantona Sarajevo i Biblioteci grada Sarajeva za učešću u ovogodišnjem programu.

- Sposobnost komuniciranja na maternjem jeziku uvrštena je u ključne kompetencije u evropskoj konvenciji o obrazovanju. Upravo je PISA testiranje, u kojem je učestvovala i naša škola, ukazalo na važnost izgradnje jezičkih i čitalačkih kompetencija kod učenika - naglasio je direktor Alibegović.

Direktorica Prosvjetno-pedagoškog zavoda Nihada Čolić i savjetnica za maternji jezik Arnela Trešnjo čestitale su kolektivu i učenicima Druge gimnazije za nesebično zalaganje u promoviranju značaja maternjeg jezika kao sastavnog dijela identiteta pripadnika svake zajednice.

U ime Aktiva profesora maternjeg jezika profesor Vedad Mulavdić naglasio je da tom manifestacijom profesori i učenici Druge gimnazije daju doprinos afirmaciji proučavanja i njegovanja maternjeg jezika, kao oruđa kulture svake zajednice.

- Svi ovi sadržaji slave jezik kao posebnu arheologiju duha, kao duhovni zavičaj u kojem svako od nas može prepoznati svoju vlastitost. Zato mi na ovoj manifestaciji posebnu pažnju poklanjamo knjigama iz biblioteke Druge gimnazije. Ponosni smo što vam možemo prezentirati oko 50 knjiga štampanih u razdoblju od 1882. do 1931. godine, koje se čuvaju u našoj biblioteci - kazao je, između ostalog, profesor Mulavdić.

Manifestacija je dodatno obogaćena kulturno-umjetničkim sadržajem, koje su pripremili učenici i profesori Druge gimnazije, kao i nadahnutim recitalom učenika Davuda Ugljanina iz Osnovne škole 'Zahid Baručija'. On je literarnim radom o maternjem jeziku ukazao na važnost jezika u promoviranju i osnaživanju inkluzije u nastavi.

Obilježavanje Dana maternjeg jezika bit će nastavljeno početkom sljedeće sedmice. Tada će, u okviru istoimene manifestacije, biti organizirano predavanje stručne saradnice Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu Aide Kršo o medijskoj kulturi te Esme Bajraktarević Rožman iz Biblioteke grada Sarajeva o zaštiti bibliotečke građe.

Profesori Druge gimnazije održat će s učenicima i radionicu o utjecaju engleskog na nastavu maternjeg jezika.

U holu te škole je i izložbena postavka s raritetnim primjercima knjiga iz školske biblioteke.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Međunarodni Dan maternjeg jezika obilježen i u školama u Brčkom

U TK održana manifestacija 'Jezik moj bosanski'

Maternji jezik se čuva čitanjem, pisanjem i obrazovanjem

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana