Svijet     | 21.02.2020. 16:29 |

Russia negirala cyber napade na Gruziju

FENA Internet

MOSKVA, 21. februara (FENA) - Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je odbacilo optužbe da je ta zemlja izvršila cyber napade na Gruziju u oktobru 2019. godine.

- Nema dokaza o umiješanosti ruskih zvaničnih struktura u aktivnosti protiv elektronskih mreža Gruzije - navodi se u saopćenju ministarstva, javila je Xinhua.

Gruzijsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u četvrtak ruske vojne obavještajne službe da su 28. oktobra izvele masovne cyber napade na web stranice predsjednice Gruzije, sudova, skupština opština, državnih tijela, organizacija i medija.

Američki državni sekretar Mike Pompeo, britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab i kanadsko ministarstvo vanjskih poslova odmah su osudili navodne napade.

Washington, London, Tbilisi i drugi istovremeno su iznijeli optužbe zbog incidenta koji se, navodno, dogodio prije gotovo četiri mjeseca, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova optužujući ih za "sinhroniziranu" antirusku propagandu.

Ministarstvo navodi da žali što Gruzija ne želi prekinuti demonizaciju Rusije, što dodatno zasjenjuje ionako komplikovane bilateralne odnose.

Moskva i dalje tvrdi da je u temeljnim interesima ruskog i gruzijskog naroda da prevladaju postojeće razlike i nastave proces normalizacije, iako neke sile to ne žele, navodi ministarstvo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Ukrajina tvrdi da Rusija ima između 20.000 i 25.000 vojnika za napad na grad Časiv Jara

Ruski sud osudio u odsutnosti glasnogovornika Mete na šest godina zatvora

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta