Bosna i Hercegovina     | 21.02.2020. 14:27 |

Alternativna krivična sankcija rad za opće dobro, malo se primjenjuje u BPK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 21. februara (FENA) - Rad za opće dobro kao alternativna krivična sankcija vrlo malo se primjenjuje na području Bosansko-podirnjskog kantona (BPK) Goražde - potvrdila je ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose tog kantona Nataša Danojlić.

Po njenim riječima, dok se u nekim kantonima mogu pohvaliti uštedama koje ostvaruju u budžetu po osnovu rada za opće dobro na slobodi, u Bosansko-podirnjskom kantonu to nije slučaj.

- Sud ovu mjeru može izreći samo ukoliko su ispunjena dva zakonom kumulativno propisana uslova, prvi je da je optuženom izrečena kazna zatvora u trajanju od najviše godinu dana. Problem se javlja kod drugog uslova koji je potrebno ispuniti da bi ovakva mjera bila izrečena, a to je pristanak osuđenog. Imamo vrlo malo rada za opće dobro upravo zbog činjenice da sami osuđenici trebaju dobrovoljno pristati. Ni sudija ni bilo ko drugi ne može natjerati nekoga jer ovo nije prinudni rad - kazala je Danojlić.

Ona je podsjetila da je kantonalno ministarstvo još 2011. godine uradilo sve za što je u skladu sa Krivičnim zakonom FBiH bilo nadležno, utvrdilo procedure i donijelo prateće akte, pravilnik, uputstvo te odredilo povjerenike i javna preduzeća u kojima će se odvijati rad za opće dobro. Riječ je o javnim komunalnim preduzećima (JKP) "6.mart“ u Goraždu i "Izvor“ u općini Foča u FBiH, Domu za stara i iznemogla lica i JP Bosansko-podirnjske šume.

- U 2017. godini izvršena je samo jedna sudska presuda u trajanju od 30 radnih dana, dok je u 2018. godini izvršeno pet sudskih presuda, od toga dvije na 90 dana i tri na 45 radnih dana. U 2019. godini izvršena je jedna sudska presuda u trajanju od 30 radnih dana, ali lice nije izvršilo presudu do kraja te je sud izvršio izmjenu presude i ovu krivičnu sankciju zamijenio sa kaznom zatvora. Drugi kantoni u ovom smislu mnogo više rade, ali vjerovatno imaju i veći broj osuđenika - istakla je ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde.

Rad za opće dobro na slobodi kao alternativna krivična sankcija određuje se srazmjerno izrečenoj kazni zatvora, u trajanju od najmanje 10 do najviše 90 radnih dana. Rok za izvršenje rada za opće dobro na slobodi ne može biti kraći od jednog mjeseca, niti duži od jedne godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta