Kultura     | 21.02.2020. 11:53 |

Predstavljanje književnog stvaralaštva Fabijana Lovrića

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. veljače (FENA) - Književno stvaralaštvo Fabijana Lovrića bit će predstavljeno u srijedu, 26. veljače u Otvorenoj čitaonici Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru u 12 sati, u organiziaciji Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB).

 Događaj se organizira u Književnoj srijedi koja je dio Književnih susreta toga društva.

 Fabijan Lovrić, rođen je u Tuzli 1953. godine. U Ljubačama i Kiseljaku završio je osnovnu školu, u Tuzli srednju školu i Višu pedagošku akademiju zatim u Beogradu novinarstvo. U Zadru uspješno završava Visoku učiteljsku školu, a u Zagrebu na Poslijediplomskom znanstvenom studiju književnosti radi doktorsku disertaciju.

 Radi kao učitelj, novinar, urednik i priređivač novih izdanja, kulturni djelatnik, te je dopisnik mnogih listova i znanstvenih časopisa, između ostalih: The Bridge, Kolo, Republika, Osvit, Hrvatska misao, Hercegovina franciscana, Zadarska smotra, Dubrovnik, Riječ, Književna rijeka, Priroda, Zadarski list, Zadarski regional, Hrvatsko slovo, Školske novine, Glas koncila, Naša ognjišta, Luč, Zvrk, Cvitak, Radost, Modra lasta...

 Objavljuje znanstvene i stručne radove. Posebno je istaknut u organizaciji i sudjelovanju humanitarnih akcija za pomoć djeci s posebnim potrebama: Knin, Šibenik, Rijeka, Zadar, Tuzla, Mostar, Dubrovnik, Osijek, Cukrići (Pula), Savica, Paunovac…

 Objavio je tridesetak samostalnih knjiga, zastupljen je u 15 zajedničkih knjiga pjesama, u Hrvatskoj književnoj enciklopediji, u Spomenici Društva hrvatskih književnika Zagreb. Uspješno prevodi s ruskog jezika, u suradnji s Goricom Lovrić prevodi s engleskog jezika, objavio je pedeset znanstveno-stručnih radova, zastupljen je u šest antologija, o njegovom radu je pisalo pedeset autora do danas.

 Za književni rad je nagrađivan osam puta i dva puta pohvaljen za vrijednost književnoga rada. Uručeno mu je 40 raznih pismenih priznanja i pohvala za rad, a pjesme su mu objavljivane u inozemnim časopisima (Grčka, Albanija, Portugal).

 Uspješno se bavi književnom, likovnom i kazališnom kritikom i o njemu su pisala brojna imena iz književne, umjetničke i ine javnosti kao o nezaobilaznom književnom i umjetničkom imenu, što nedvojbeno potvrđuje njegov doprinos kulturi i umjetnosti.

 Član je HAZU Mostar, Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Književnog kluba Tin, Hrvatskog književnog kruga Zagreb, Društva hrvatskih haiku pjesnika, Međunarodnog instituta za književnost (International Literary Institute), prijatelj kluba Književni klub Mostar te mnogih drugih kulturnih i športskih klubova i udruga. Živi i radi u Kninu.  

 O stvaralaštvu Lovrića govorit će Ivan Sivrić, predsjednik Društva, autor i voditelj programa je književnik Ivan Baković. Glazbeni prinos dat će Robert Jurišić Cigo, priopćeno je iz DHK HB.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!