FENA biznis     | 21.02.2020. 11:11 |

Otvoren konkurs za Graditeljsku nagradu CEMEX

FENA Saopćenje

 

Otvoren konkurs za Graditeljsku nagradu CEMEX

 

CEMEX i Odbor nagrade otvorili su konkurs za dodjelu Graditeljske nagrade CEMEX koja predstavlja priznanja za izuzetna građevinska i arhitektonska postignuća.

 Ovogodišnji konkurs za Graditeljsku nagradu CEMEX bit će otvoren do 5. aprila, nakon čega će Odbor nagrade u junu dodijeliti priznanja najboljim prijavljenim radovima. Učestvovati mogu svi arhitekti i građevinari s projektima koji su završeni tokom 2018. i 2019. godine. Pravo na učešće imaju projekti pri čijoj je izradi korišteno najmanje pedeset posto CEMEX-ovih proizvoda.

Stavke koje će se uzimati u obzir pri ocjenjivanju projekta su arhitektonsko rješenje, projekt konstrukcije, postupak gradnje, cjelovita održivost te ostalo.

Nagrade se dodjeljuju u četiri glavne kategorije: Stambene građevine, Javne i poslovne građevine, Infrastrukturne građevine i Zajednički prostori. Osim toga, dodjeljuju se i četiri posebna priznanja za održivu gradnju, inovacije u graditeljstvu, univerzalnu pristupačnost i društvenu vrijednost.

Članovi Odbora nagrade su uvaženi stručnjaci koji će svojim znanjem i iskustvom, a na temelju zadanih kriterijuma, ocjenjivati prijavljene projekte. Odbor nagrade čine doc. dr. Gordana Broćeta, prodekanica za naučno istraživački rad s Arhitektonsko građevinsko geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, dr. sc. Mladen Glibić, profesor na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, te poznati arhitekt Hasan Ćemalović.

I ovogodišnju Graditeljsku nagradu CEMEX prati slogan "Ideje koje grade život". Kompanija prepoznaje one radove koji počinju kao obične ideje, a završavaju kao građevinski projekti koji daju vrijednost krajnjim korisnicima. Takmičenje nastoji podstaknuti kreativnost i razvoj bolje prakse gradnje te ističe inovacije koje će postati novi standardi izgradnje u budućnosti.

Pobjednički projekti predstavljat će uspjehe arhitekture i graditeljstva Bosne i Hercegovine na priznatom međunarodnom takmičenju, globalnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX (CEMEX Building Award) koja će se krajem godine održati u Meksiku.

Detaljnije podatke o konkursu za Graditeljsku nagradu CEMEX možete pogledati na linku: www.cemex.hr/graditeljska-nagrada-cemex.

 

###

 

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje CEMEX-ovog aktivnog učešća u međunarodnoj graditeljskoj kulturi.

Proizvodi kompanije CEMEX Hrvatska d.d. prisutni su na tržištu Bosne i Hercegovine već decenijama, a od 2006. godine kompanija djeluje na tržištu BIH kroz vlastitu kompanije CEMEX BH d.o.o.

 Prošle godine Kuća 4 iz Banja Luke osvojila je treće mjesto u kategoriji Stambene građevine na međunarodnom nivou u konkurenciji više od 400 građevinskih projekata iz cijelog svijeta.

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo