Regija     | 21.02.2020. 10:46 |

Počinje suđenje za nasilje u makedonskom Sobranju

FENA Agencije

SKOPLJE, 21. februara (FENA) - Sudski proces za organizatore nasilja u makedonskom Sobranju 27. aprila 2017. godine počinje danas u Krivičnom sudu u Skoplju, prenosi TV Telma.

Optuženi su bivši predsjednik makedonskog Sobranja Trajko Veljanovski, bivši ministri iz redova VMRO-DPMNE Mile Janakievski i Spiro Ristovski, kao i bivši direktor makedonske tajne službe UBK Vladimir Atanasovski.

Oni se terete za krivično djelo "terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbjednosti".

Kako navodi Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju, optuženi su početkom 2017. godine pripremili i realizovali plan s ciljem onemogućavanja mirne primopredaje vlasti.

Terete se da su organizovali i materijalno podržali masovne proteste, prvo ispred Državne izborne komisije u Skoplju, a nakon toga i proteste pokreta "Za zajedničku Makedoniju", koji su kulminirali nasilnim ulaskom u Sobranje 27. aprila, kada je Talat Džaferi izabran za predsjednika zakonodavnog doma Makedonije, prenosi Tanjug.

U istrazi su bili obuhvaćeni i bivši premijer koji je prebjegao u Mađarsku Nikola Gruevski i bivši obavještajac Nikola Boškovski, ali je postupak za njih zaustavljen dok ne budu dostupni organima.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Suđenje Kurzu za krivokletstvo ušlo u posljednji dan

Britanski sud danas odlučuje o izručenju Juliana Assangea SAD-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo