Bosna i Hercegovina     | 21.02.2020. 10:20 |

Čestitke aktivistima BiH u dijaspori koji rade na očuvanju maternjeg jezika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Savez dopunskih škola Bosne i Hercegovine u dijaspori, čije je sjedište u Stuttgartu u Njemačkoj, povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika, čestita i zahvaljuje svim volonterima, nastavnicima, koordinatorima, kulturnim i prosvjetnim radnicima te aktivistima Bosne i Hercegovine u dijaspori, koji rade na očuvanju maternjeg bosanskog jezika, saopćeno je iz tog saveza.

Čestitke su posebno upućene aktivistima u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Švicarskoj, Danskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Austriji, Italiji, Turskoj, Holandiji, Belgiji, Norveškoj, Kanadi, Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama, koji ulažu ogromne napore da mladi i djeca, građani i građanke BiH u svijetu, ne zaborave maternji jezik.

Savez ponovno apelira nadležnima u Bosni i Hercegovini da reguliraju oblast dopunskog obrazovanja na maternjem jeziku za djecu bh. građana u dijaspori izloženu ubrzanoj asimilaciji.

- Asimilacija građana/građanki BiH u dijaspori u strana društva, posebno mladih i djece, uveliko je u toku i prijeti da izgubimo cijele generacije mladih naraštaja. Da bismo opstali kao narodi i sačuvali veze s domovinom Bosnom i Hercegovinom ma gdje u svijetu živjeli, naša moralna obaveza je da sačuvamo svoj maternji jezik, vjeru, običaje i kulturu. Jedan od načina za to su i dopunske škole BiH u svijetu na maternjem bosanskom jeziku i kulturne djelatnosti bh. asocijacija, koje ćemo nastaviti podržavati, u okviru svojih mogućnosti, ali bez adekvatnog uključivanja države u regulisanje ove oblasti, nije moguće postići bolje rezultate. Posebno u zemljama u kojima dopunsko obrazovanje na maternjem jeziku nije integrisano u domaći obrazovni sistem i u kojima sve zavisi od samoorganiziranja naših građana  - izjavio je predsjednik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović.

Nastava u dopunskim školama BiH u Njemačkoj i većini drugih evropskih zemalja odvija se prema planu, programu i udžbenicima MCP-a BiH. Nastavu izvodi kadar koji već živi u Njemačkoj, koordinira je najviše Savez dopunskih škola BiH u saradnji s generalnim konzulatima BiH u Minhenu, Stuttgartu i Frankfurtu te Ambasadom BiH u Berlinu.

- I danas, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, apeliramo na naše građane i građanke u dijaspori: nemojte ostati po strani, nemojte zatvarati oči pred asimilacijom, nemojte se pravdati lošim odnosom države prema dijaspori, nemojte se hvaliti što ste loš prevodilac u razgovoru svoje djece i svojih roditelja, učinite ono što je do vas - upišite djecu u bosanske dopunske škole, uključite se u projekat očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti! Jer ako nestane naš jezik, nestat će i naš narod - poručuju iz Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zelenski pohvalio ukrajinsku dijasporu, predložio uvođenje dvojnog državljanstva

Cirih: Bećirović razgovarao s predstavnicima bh. dijaspore u Švicarskoj

Hurtić i Tulumović razgovarali o projektu 'Prenos znanja'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta