Bosna i Hercegovina     | 20.02.2020. 17:01 |

Diplomatski zimski bazar uručio 249.000 KM za 23 organizacije

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Organizacijski odbor Diplomatskog zimskog bazara 2019. upriličio je danas u Sarajevu dodjelu sredstava prikupljenih na bazaru.

Odbor Bazara čine Martina Field Klisović (Ujedinjeno Kraljevstvo), Annarita Lippiello (Italija), Zsófia Kuszenda (Evropska unija), Darina Kolembusova (Slovačka), Filippo Tattoni-Marcozzi (SAD), Anna Jewell (MMF), Anna Leko (Mađarska) i Madeline Ben Atikovic.

Supruga britanskog ambasadora i članica organizacijskog odbora Diplomatskog bazara Martina Field Klisović istakla je da je na prošlogodišnjem Zimskom diplomatskom bazaru prikupljeno rekordnih 249.000 KM.

Ta sredstva dobile su 23 organizacije koje rade sa djecom i mladima širom Bosne i Hercegovine.

- Danas smo uručili donacije za organizacije koje rade s djecom. Bilo da su to djeca s posebnim potrebama, djeca koja odrastaju bez roditeljskog staranja ili su u lošim materijalnim uvjetima - rekla je Martina Field Klisović.

U BiH su, smatra Field Klisović, ljudi vrlo otvoreni za pomoći drugima, dodavši da su tako prihvatili i Diplomatski bazar.

- Bazar uspijeva i zbog ogromne posjećenosti i darežljivosti donatora i stalnih partnera - kazala je.

Ana Nikolić iz Udruge "Down sy i mi" iz Banja Luke, koja okuplja roditelje i djecu s Down sindromom, zahvalila je organizatorima Bazara naglasivši da se već pet godina sredstvima prikupljenim na toj manifestaciji pomaže njihov rad.

- Mi ćemo i ove godine kao proteklih realizovati projekte logopedskih tretmana za djecu s Down sidromom. Ono što je važno je kontinuitet u radu koji omogućava Diplomatski zimski bazar - kazala je Nikolić, dodavši da je projektom obuhvaćeno dvadesetoro djece.

Na današnjoj svečanosti moglo se čuti da Diplomatski zimski bazar raste iz godine u godinu, imajući u vidu da sudjeluje više ambasada, više domaćih sudionika, više je zabavnog sadržaja, zauzima veći prostor te je više prikupljenog novca i više organizacija i djece čiji se rad i životi potpomažu.

Taj zajednički napor Organizacionog odbora, svih sudionika, a uz svesrdnu podršku sponzora i partnera Bazara urodio je tako uspješnim rezultatom. Iznimnu zahvalu zaslužuju i dugogodišnji pokrovitelji Bazara, Grad Sarajevo i Sarajevski Kanton koji je omogućio korištenje dvorana u Skenderiji bez naknade.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Diplomatski zimski bazar sutra u Sarajevu

Diplomatski zimski bazar za pomoć djeci i mladima u BiH (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom