Svijet     | 20.02.2020. 15:49 |

Tajlandski sud - Zakoni protiv pobačaja neustavni

FENA Internet

BANGKOK, 20. februara (FENA) - Tajlandski ustavni sud je presudio da postojeći zakoni koji kriminaliziraju pobačaj nisu ustavni i naredio je da se urade izmjene, što utire put za jasnije propise za reproduktivna prava žena.

Trudnoće u Tajlandu mogu biti zakonski prekinute ako je ugroženo mentalno ili fizičko zdravlje žene, ako fetus ima visoki rizik za genetsku bolest, u slučajevima silovanja ili kada djevojčica ima ispod 15 godina.

Međutim, u drugom zakonu se nalaže da se može podnijeti žalba protiv žene koja je imala abortus i ona može služiti zatvorsku kaznu od tri godine ili novčanu kaznu u iznosu od 191 američki dolar, javlja Reuters.

Najviši tajlandski sud saopćio je da ovaj dio krivičnog zakona je kontradiktoran sa ustavom, pozivajući se na članke u ustavu koji garantuju jednaka prava muškaraca i žena, kao i prava na slobodu i život.

- Ustavni sud je odlučio da većina onoga što se navodi u Sekcijama 301 i 305 krivičnog zakona treba biti izmijenjeno kako bi se prilagodili trenutnoj situaciji - navodi se u saopćenju suda.

Odlukom suda je dat rok od 360 dana vladi da uvede izmjene, ali zakon neće odmah stupiti na snagu. Bez obzira na to, aktivisti za reproduktivna prava i prava žena rekli su da je to pozitivan korak.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Oko 20 osoba poginulo u eksploziji u tajlandskoj fabrici vatrometa, ima mnogo povrijeđenih

Tajland zabilježio 19 miliona stranih turista do sada u ovoj godini

Bivši tajladski premijer Thaksin mogao bi biti pušten na uslovnu slobodu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo