Regija     | 20.02.2020. 15:44 |

Dvoje Slovenaca s kruzera u domovini, jedan par hospitaliziran u Japanu

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 20. veljače (FENA) - Dvoje slovenskih državljana koji su bili u karanteni na kruzeru Diamond Princess u Yokohami vratilo se u četvrtak u domovinu, dok ostali za sada ostaju u Japanu, od čega je kod jednog para ustanovljen pozitivan test na koronavirus te ostaju u bolnici, potvrđeno je u četvrtak u Ljubljani.

 Dvoje za koje su testovi u Japanu potvrdili da nisu zaraženi iskoristili su, uz odobrenje japanskih i slovenskih vlasti, komercijalni let koji ih je jutros doveo u ljubljansku zračnu luku, kazao je državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Andrej Šter, dodavši da je riječ o onima koji su među prvima na brodu dobili atest da nisu inficirani koronavirusom.

 Oni za vrijeme leta nisu imali povišenu temperaturu i dobro se osjećaju, ali će idućih 14 dana ostati u karanteni kod kuće, odnosno u "samoizolaciji", tijekom koje će stalno biti u kontaktu s domaćim infektolozima i podvrgnuti dodatnom testiranju. Ako se i dalje ne budu pokazali simptomi i znakovi bolesti moći će se vratiti normalnom životu, kazali su na konferenciji za novinare predstavnici zdravstvenih vlasti i ministarstva vanjskih poslova.

 Državni tajnik Šter potvrdio je da je slovenski par, za kojega je testiranje potvrdilo zarazu koronavirusom, u međuvremenu prebačen u japansku bolnicu. Testiranjem je potvrđena zaraza virusom, ali oni još ne pokazuju znakove bolesti.

 Par se neće moći vratiti u domovinu još jedno vrijeme, ali će imati pomoć države prilikom povratka, a do onda mu je osiguran stalni kontakt i konzultacije sa slovenskim epidemiološkim stručnjacima te konzularna pomoć, rečeno je na konferenciji za novinare u ministarstvu vanjskih poslova, prenosi Hina.

 O dvoje drugih Slovenaca s kruzera Diamond Princess, čiji su testovi na virus također bili negativni, skrbe talijanski infektolozi koji su doputovali u Japan i oni će biti evakuirani u Europu nakon što evakuacijski let, koji je za više državljana EU organizirala Italija, odobre vlasti u Japanu. Oni će vjerojatno sletjeti u Italiji, gdje će ih onda dočekati zrakoplov slovenske vlade i infektolozi, a po dolasku će također jedno vrijeme provesti u samoizolaciji.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom