Bosna i Hercegovina     | 20.02.2020. 16:22 |

Vlada FBiH odobrila 400.000 maraka za troškove sahrana braniteljske populacije

FENA Saopćenje

MOSTAR, 20. februara (FENA) - Federalna vlada usvojila je Program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida Odbrambeno-oslobodilačkog rata s kriterijima raspodjele sredstava „Tekući transferi neprofitnim organizacijama - Transfer za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija“, utvrđenih u budžetu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 400.000 maraka.

Ova sredstva bit će odobravana u skladu sa odredbama Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, i to ukupno 300.000 maraka za člana uže porodice demobiliziranog branioca s kojim je umrli demobilisani borac živio u zajedničkom domaćinstvu u vrijeme smrti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija odobreno je 100.000 KM za ratne vojne invalide, članove uže porodice šehida i poginulih branilaca, dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja i članove njihovih porodica i demobilizirane branioce, za slučaj smrti članova njihove uže porodice.

Danas je usvojen i Program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida Odbrambena-oslobodilačkog rata iz transfera namijenjenog za pomoć u liječenju boraca, u visini od 1.500.000 maraka.

Od ovog iznosa, a u skladu sa odredbama Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, 1.050.000 maraka je predviđeno za demobilizirane branioce, i to za vlastito ili liječenje članova uže porodice.

Sredstva od 450.000 maraka namijenjena su porodicama poginulih branilaca, porodicama umrlih ratnih vojnih invalida i porodicama umrlih dobitnika najvećih ratnih priznanja.

Istaknuto je kako će ova sredstva biti dodjeljivana na osnovu pojedinačnih zahtjeva podnesenih u toku 2020. godine u skladu s javnim pozivom koji će sadržavati opće i posebne kriterije, kao i popis potrebne dokumentacije koja se prilaže, neophodne kod odlučivanja o pravu na pomoć, a bit će objavljen na web stranici Federalnog ministarstva i najmanje u jednom dnevnom listu.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida Odbrambeno-oslobodilačkog rata imenovat će komisiju koja će razmatrati zahtjeve i dati mu prijedlog za dodjelu pomoći, nakon čega će donijeti konačnu odluku o dodjeli jednokratne pomoći, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'