Bosna i Hercegovina     | 20.02.2020. 15:28 |

Okončan projekt osposobljavanja veterinarskog instituta

FENA Saopćenje

MOSTAR, 20. veljače (FENA) - Veterinarski fakultet u Sarajevu upoznao je Vladu FBiH da je uspješno završio postupak akreditacije ispitnih laboratorija za područje serologije i patologije na lokaciji novog objekta Veterinarskog instituta na Stupu.

Rješenjem o potvrđivanju i proširenjem područja akreditacije od 11. 4. 2019. godine završeni su svi zakonski i stručni uvjeti da laboratorije Veterinarskog instituta na Stupu rade u skladu s odobrenim područjem djelovanja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Nastavak proširenja akreditacije za druga područja djelovanja je u tijeku i odvijat će se u skladu s tehničkim i regulatornim zahtjevima dinamičkog plana. Ovim su ispunjene sve obveze iz projekta organizacijskog osposobljavanja i funkcioniranja Veterinarskog instituta u sastavu Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Rješenjem Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva od 18. 12. 2013. godine, ovom fakultetu odobreno je 1.280.000 maraka za realizaciju projekta.

Ovaj važan projekt uspješno je okončan, a višegodišnje aktivnosti i investicije rezultirale su najmodernijom dijagnostičkom i naučnom veterinarskom institucijom, ne samo u BiH.

Dodatna važnost svih provedenih aktivnosti je da su osigurani svi uvjeti za potpunu primjenu odredbi Zakona o veterinarstvu Federacije BiH, odnosno njegovog člana 150. koji jasno navodi da će poslove Instituta za veterinarstvo i Centra za reprodukciju u stočarstvu FBiH, predviđene ovim zakonom, do njihovog osnivanja obavljati Veterinarski fakultet u Sarajevu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!