Kultura     | 20.02.2020. 14:24 |

Bogat program tradicionalne manifestacije 'Dani Instituta za jezik'

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu od 21. februara do 21. marta organizuje sad već tradicionalnu manifestaciju "Dani Instituta za jezik", koja uključuje niz sadržaja na različitim lokacijama širom Bosne i Hercegovine i u inostranstvu. 

Kako je na današnjoj konferenciji za medije kazala Aida Kršo iz Instituta, ta institucija proslavlja 48 godina rada i pripremio je niz događaja. Prvog dana, 21. februara u JU Biblioteka Sarajeva bit će održan Međunarodni dan maternjeg jezika.

- U Multimedijalnom centru Mak simbolično će biti održana tribina pod naslovom "Kako je nastao Medunarodni dan maternjeg jezika". Kao što znamo, obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika UNESCO je proglasio 1999. Praznik je nastao na inicijativu Bangladeša, bivšeg Istočnog Pakistana. U toj državi 21. februara 1952. održani su protesti u organizaciji Pokreta za bengalski jezik, kada su policija i vojska ubile nekoliko studenata u Dhaki. Tim povodom, učesnik Tribine je prof. dr. Shahab Yar Khan, porijeklom iz Pakistana, profesor na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. S njim će o maternjem jeziku, naročito o specifičnoj jezičkoj situaciji vezanoj za jezik u Indiji i Pakistanu, sličnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, razgovarati Jasmin Hodžić iz Instituta - objasnila je Kršo.

Direktor Instituta Alen Kalajdžija navodi da će od 22. do 23. februara, također povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, u Danskoj biti održana konferencija "Zajedništvo bosanskohercegovačke dijaspore u Danskoj - uslov za očuvanje maternjeg jezika", koje organizuje Odbor nastavnika u Danskoj, Ambasada Bosne i Hercegovine u Danskoj i Institut za jezik.

- Institut je od 24. do 28. februara rezervisan za Dane otvorenih vrata, u sklopu kojih primamo posjete učenika, studenata i ostalih zainteresiranih. Pored toga i mi ćemo posjećivati škole i održavamo prigodne radionice i predavanja posvećene maternjem jeziku. Ove godine za Dane otvorenih vrata prijavilo se ukupno 17 škola. Pozivamo i sve ostale zainteresirane da u naznačenom periodu posjete Institut za jezik - rekao je.

Od 3. do 9. marta u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo bit će postavljena izložba "Trideset godina savremene lingvističke bosnistike (1990-2020)", u sklopu koje će biti izložene najvažnije knjige i članci o bosanskom jeziku. Izložba će biti svečano otvorena tribinom u sali Općinskog vijeća 3. marta i o njoj će govoriti Kalajdžija, Jasmin Hodžić i Zenaida Karavdić.

Tribine "Bosanski jezik i Međunarodni dan maternjeg jezika" bit će održane 11. marta u Tuzli i Janji.

Zenaida Karavdić ističe da će centralni događaj ovogodišnjih Dana Instituta - Treći simpozij o bosanskom jeziku, biti održan 19. i 20. marta u Mostaru.

- Ovaj simpozij nastavak je tradicije simpozija o bosanskom jeziku. Prvi je održan 1998. godine i na njemu su doneseni glavni zaključci o smjeru razvoja bosnistike. Drugi je održan tek 2015. godine kada je zaključeno da je većina zaključaka urađena, te su pred bosnistiku stavljeni novi zadaci između ostalih i održavanje simpozija o bosanskom jeziku svakih pet godina. Treći simpozij tako predstavlja realizaciju jednog od zaključaka Drugog simpozija. U situaciji u kojoj nemamo nijedno državno tijelo nadležno za bosnistiku, simpoziji o bosanskom jeziku u tom smislu okupljaju stručnjake bosniste pokušavajući organizovati i usmjeriti rad bosnista u zajedničkom pravcu, a zaključke sa simpozija Institut ugrađuje i u svoje planove rada - podvukla je Karavdić.

Dodaje da je za Simpozij ove godine prijavljeno više od 60 učesnika iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, zbog čega organizatori očekuju konstruktivne zaključke i veliki broj novih radova iz područja bosnistike.

Na Simpoziju će biti predstavljen i Bosanski elektronski korpus - BEK, koji ove godine treba biti otvoren za korištenje.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Institut za jezik UNSA prezentirao publikacije na Međunarodni dan maternjeg jezika

Bogatim programom Institut za jezik obilježava Dan instituta te Dan maternjeg jezika

Institut za jezik UNSA na Svjetski dan pismenosti o inovacijama u obrazovnom procesu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana