Ekonomija     | 20.02.2020. 14:55 |

Džindić: Uskoro potpisivanje Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva (VIDEO)

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 20. veljače (FENA) - Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj u Mostaru dala je suglasnost na Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH i za njegovo potpisivanje ovlastila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

Na taj način realiziran je zaključak od 22. 8. 2019. godine kojim je Vlada zadužila Uprava JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo da zajedno s Upravom Rudnika mrkog uglja Banovići d.d. Banovići formira zajednički tim u koji će biti uključeni predstavnici uprava rudnika, Ureda premijera FBiH, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, te otpočne konsultacije s ovlaštenim predstavnicima reprezentativnih sindikata s ciljem pripreme pregovora za zaključenje izmjena i dopuna važećeg kolektivnog ugovora.

Zajednički tim formiran je rješenjem generalnog direktora Elektroprivrede BiH, a tekst Prijedloga kolektivnog ugovora usuglašen je 5. 2. 2020. godine.

- Nakon što su sindikati zajedno s upravom Elektroprivrede usuglasili i dogovorili, uz blagu intervenciju ministarstva i Vlade, da će pristati na novi način rada i plan restrukturiranja i da se ide u fazu povećanja minimalne satnice s 2,5 na 2,7, Vlada je dala suglasnost da u narednom razdoblju s reprezentativnim sindikatom potpiše usuglašeni kolektivni ugovor - izjavio je novinarima federalni ministar Džindić.

Dodao je kako se nada da će se novi kolektivni ugovor početi primjenjivati od 1. ožujka 2020.

- Plan restrukturiranja u nekoj radnoj fazi je gotov. Određene korekcije još uvijek radimo. Ne želimo iznositi nikakve informacije dok se on u konačnici ne završi i potvrdi i od Nadzornog odbora i Skupštine, a nakon toga i Vlade Federacije BiH - kazao je ministar Džindić.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4039

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1BmuyLJ-ndTbJf1vBxybVo-f1D9q0at_j?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'