Ekonomija     | 20.02.2020. 12:57 |

Turistička zajednica Grada Bihaća na regionalnim i svjetskim sajmovima

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 20. februara (FENA) - Turistička zajednica Grada Bihaća ove godine će se prvi put predstaviti na prestižnim regionalnim i svjetskim sajmovima u Zagrebu, Beogradu i Berlinu. Cilj je međunarodna prezentacija prirodnih potencijala Nacionalnog parka Una, grada Bihaća, kao i brojnih kulturnih, zabavnih i sportsko-turističkih manifestacija.

-Sajmovi u Zagrebu i Beogradu su nam interesantni, s obzirom da nam najveći broj turista dolazi iz regiona, dok ćemo se u Berlinu predstaviti zajedno s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo. Za nas je to posebno značajno, ne samo zato što nemamo sredstava da se sami predstavljamo na jednom od najvećih svjetskih sajmova, nego i zbog prepoznatljivosti našeg glavnog grada. Jednostavno, izvanredna prilika za nastavak aktivnosti oko brendiranja grada Bihaća - kaže direktor Turističke zajednice Grada Bihaća Armin Amidžić.

Na sajmovima će između ostalog biti predstavljene i novoizrađene turističke brošure, ali i prošlosezonski video materijal.

-Upravo izlaze tri nova džepna vodiča - brošure, s potpuno novim fotografijama i tekstovima. Tu smo predstavili sve najatraktivnije destinacije, kao i najposjećenije manifestacije, odnosno kulturno zabavna dešavanja. Napravili smo i nešto zaista autentično, mapni vodič - kako biciklom ili pješice upoznati Bihać u roku od dva sata. Nastojimo unaprijediti postojeće sadržaje i aktivnosti, ali i modernizovati svaki vid naše ponude - dodao je Amidžić.

Posebno je istaknuta važnost donošenja novog zakona o turizmu, koji bi napokon omogućio prihode od boravišnih taksi, te posjedovanje turističke statistike.

-Naš cilj je upravo ta mogućnost uprihodovanja vlastitih sredstava, a ne da budemo striktno ovisni u gradskom budžetu. Novi zakon bi nam to omogućio, te bismo na taj način bili u prilici značajno unaprijediti turističku ponudu ovog dijela Bosne i Hercegovine - kazao je direktor Gradske turističke zajednice.

Turistička zajednica Grada Bihaća uskoro bi trebala preuzeti upraviteljstvo nad starim gradom Sokolac. Najavljeno je i mapiranje svih rekreativno-biciklističkih staza, ali i uklanjanje, odnosno ublažavanje efekata starenja određenih turističkih destinacija u samom gradu.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Reisu-l-ulema na obilježavanju 30 godina Muftijstva bihaćkog: Vjerujemo u sebe i svoju budućnost

U petak počinje 25. kulturna manifestacija 'Ulicom Bišća'

U Bihaću otvoren Sajam pčelarstva i meda – Put zlata

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'