Kultura     | 20.02.2020. 10:58 |

Čitluk: Predstavljanje romana 'Veliki kolhoz'

FENA Saopćenje

ČITLUK, 20. veljače (FENA) – Ogranak Matice hrvatske u Čitluku 21. veljače u galeriji fra Didaka Buntića u Čitluku (župni ured Krista Kralja) organizira predstavljanje knjige Mate Matea Erića "Veliki kolhoz". 

Riječ je o  književniku, političkom emigrantu (rođenom 1925.) u Čitluku, BiH. Osnovnu školu pohađao je u rodnome mjestu, a zatim Franjevačku klasičnu gimnaziju na Širokom Brijegu.

Mate Erić je dvojezični pisac koji je ubrzo nakon dolaska u Argentinu (1949.) objavio u kulturno-političkome zborniku dvije kratke pjesme (Na kolodvoru i Samoća), premda je već prije nastala njegova pjesma "Posljednji sastanak" posvećena posljednjoj večeri provedenoj s prijateljima 6. svibnja 1945. godine.

Nakon nekoliko godina književnoga rada nakladnička kuća La Mandragora u Buenos Airesu izdaje njegov roman na španjolskome jeziku pod nazivom "El Gran Kolhoz", 1955.

"Istina, on je u svijetu poznatiji po svome romanu nego po stihovima, premda je njegova poetska riječ i u tom malom broju pjesama posve izbrušena, stilski efektna, snažna i originalna bez obzira na tematsko-motivsko polazište. Bilo da je pobuđen zavičajem, domoljubljem, samoćom ili emigrantskom tjeskobom, odlaskom i napuštanjem svojih prijatelja, on govori iskreno, puninom srca i lirski ganutljivo, a izraz mu je pregnantan, osebujan i izvoran, ostvaren u djelotvornoj harmoniji riječi, slike i značenja",  navode organizatori.

Mate Erić je umro 7. svibnja 1997. godine u Argentini.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Otvaranje manifestacije „Uskrs s Maticom u Brotnju“

Općina Čitluk novčano pomaže studente

U Čitluku obilježena 73. obljetnica pogibije jedanaest učenika

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom