Bosna i Hercegovina     | 20.02.2020. 10:46 |

Kardinal Puljić na susretu biskupa mediteranskih zemalja u Bariju

FENA Cvita Kusić

BARI, 20. veljače (FENA) - Susret biskupa mediteranskih zemalja pod geslom "Sredozemlje - granica mira", u organizaciji Talijanske biskupske konferencije, započeo je u srijedu u Bariju, gdje je okupio izaslanike biskupskih konferencija iz 20 zemalja s područja Sredozemlja.

 Među sudionicima su predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine Vinko Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, biskup šibenski Tomislav Rogić, nadbiskup metropolit beogradski Stanislav Hočevar - izaslanik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda koja obuhvaća Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo.

 Na skupu sudjeluju i izaslanstva Slovenije, Španjolske, Francuske, Albanije, Grčke, Malte te zemalja Bliskoga Istoka i Sjeverne Afrike među kojima su i trojica patrijarha.

 Riječi pozdrava i dobrodošlice na skupu uputio je predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Gualtiero Basseti, nadbiskup Perugie, koji je kazao kako je svrha skupa ponovno otkriti značenje zajedničke pripadnosti Sredozemlju.

 Pritom je istaknuo kako "Sredozemlje nije samo ljepota nastala susretom raznolikosti, već i nasilje koje eksplodira zbog nemogućnosti sastavljanja igara moći i suprotstavljenih interesa".

 Kardinal Basseti je naglasio da je posebnost ovog susreta "u izražavanju najautentičnijeg načina života i postojanja Crkve koja omogućuje da se čuje glas o poteškoćama i pitanjima naroda na obalama Sredozemlja u trenutku koji je za mnoge od njih uistinu dramatičan".

 "Dragi prijatelji, dočekujući jedni druge, rukom dotičemo ljepotu mozaika mediteranskih kršćanskih kultura i tradicija, ali ne možemo ne imati na umu drame koje danas doživljavaju naši narodi. Pogotovo u mediteranskom bazenu, gdje se tenzije i sukobi cijelog svijeta konvergiraju, alternativa miru predstavlja rizik nekontroliranog kaosa", istaknuo je.

 Naglasio je kako ne treba zaboraviti "da je zid koji dijeli narode prije svega zid ekonomije i interesa" te da na Sredozemlju postoji nevidljiva granica koja "razdvaja narode koji žive u bijedi od onih koji žive u blagostanju".

 Susret u Bariju završit će pohodom pape Franje koji će se 23. veljače u bazilici sv. Nikole susresti s biskupima zemalja Sredozemlja, javila je KTA.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Skoro 100 migranata već poginulo u pokušaju da pređu središnji i istočni Mediteran ove godine

Novi subotički biskup Fazekas: Podržavat ću hrvatsku zajednicu

Predsjednici mediteranskih država zatražili nove korake za rješavanje 'klimatske krize'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom