Svijet     | 20.02.2020. 09:32 |

Trump: Uvjeren sam da Kina ulaže sve napore u borbi protiv korona virusa

FENA Internet

WASHINGTON/TOKIO, 20. februara (FENA) - Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izrazio je uvjerenje u televizijskom intervjuu u srijedu da Kina ulaže sve napore kako bi se izborila s epidemijom korona virusa.

Kina je izvijestila o padu novih slučajeva u provinciji Hubei koja je u središtu epidemije, iako se broj zaraženih i preminulih osoba svrstava među najveće svjetske vanredne situacije posljednjih desetljeća.

- Uvjeren sam da se veoma trude - istaknuo je Trump u intervjuu za Fox 10, izražavajući nadu da će stanje biti sve bolje, prenosi  Reuters.

Dvoje starijih putnika, koji se nalaze na brodu za krstarenje u blizini Tokija, zaraženih korona virusom je preminulo, a dvojica vladinih službenika su također zaražena virusom.

Japanska vlada saopćila je u četvrtak da se više putnika iskrcalo nakon dvosedmične karantene.

Na brodu Diamond Princess zaraženo je više od 620 putnika koji je u karanteni od 3. februara. Na tom brodu prvobitno je bilo 3.700 putnika.

Dvoje preminulih putnika su 87-godišnji muškarac koji je patio od srčanih bolesti i bronhitisa i 84-godišnja žena. Oboje su bili pozitivni na virus, iako je kao uzrok smrti žene navedena upala pluća, saopćilo je ministarstvo zdravstva.

Strahovi od korona virusa proširili su se u Južnoj Koreji u četvrtak, gdje je gradonačelnik četvrtog grada po veličini zemlje apelirao na stanovnike da ostanu u zatvorenom prostoru nakon što su identificirana nova 23 slučaja zaraženih korona virusom.

Kineska provincija Hubei izvijestila je o 349 novih potvrđenih slučajeva, što je pad budući da je dan prije bilo 1.693, a to je ujedno i najmanji broj prijavljenih slučajeva od 25. januara. Broj umrlih u provinciji porastao je za 108, čime je u Kini ukupno umrlo 2.100, a registrirano 74.500 slučajeva zaraze.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu