Svijet     | 20.02.2020. 09:37 |

Australija će provesti opsežnu istragu o uzrocima požara

FENA Internet

SYDNEY, 20. februara (FENA) - Australija će provesti opsežnu istragu o uzrocima požara u kojima su život izgubile 33 osobe, a uništena je teritorija veličine Južne Koreje, izjavio je premijer Scott Morrison u četvrtak.

Australija se mjesecima bori protiv više stotina požara koji su počeli u septembru, što je neuobičajeno duga sezona šumskih požara koji su potpomognuti trogodišnjom sušom, koju stručnjaci pripisuju klimatskim promjenama, javio je Reuters.

Vatrogasci uspješno drže pod kontrolom još nekoliko preostalih požara, a Morrison je rekao da će  Kraljevska komisija istražiti mjere pripreme za buduće požare i potrebu da se promijeni zakon kako bi se razjasnilo ko je odgovoran za nadgledanje institucija zaduženih za vanredne situacije.

- Kraljevska komisija će istražiti praktične stvari koje moraju biti urađene kako bi se Australci osjećali sigurno i bili sigurni toko  toplih i sušnih ljetnih mjeseci - kazao je Morrison novinarima u Sydneyu.

Morrison je izazvao veliku ljutnju javnosti jer je odbio da direktno poveže požare s klimatskim promjenama, insistirajući da je uklanjanje zapaljive vegetacije "jednako važno, ako ne i više".

Njegovo ophođenje tokom požara bilo je predmetom žestoke kritike te se morao javno izviniti jer je otišao na godišnji odmor na Havaje u novembru.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana