Kultura     | 20.02.2020. 10:01 |

Fra Mirko Jozić: Treba tražiti tačke zajedničkog djelovanja nacionalnih društava

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 20. februara (FENA) - Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” Brčko u saradnji sa brčanskim kulturnim društvima "Preporod" i "Prosvjeta" planira kvalitetnim kulturnim sadržajima obilježiti dolazak Uskrsa, Vaskrsa i ramazana.

Predsjednik HKD "Napredak“ Brčko fra Mirko Jozić kaže u razgovoru za Fenu da to društvo podržava intenziviranje saradnje sa ostala dva brčanska kulturna društva te će u tom kontekstu nastojati za vrijeme Uskrsa, Vaskrsa i početka ramazana organizirati zajednički program kojim će uveličati dane ovih blagdana.

Potrebno je, kako je istakao, uložiti napor kako bi se osigurali finansijski, prostorni te ostali uvjeti neophodni da ta ideja bude provedena u djelo.

Fra Mirko Jozić naglašava da su nacionalna kulturna društva u BiH nastala iz potrebe da se čuva nacionalna svijest i kultura naroda. Međutim, danas nema potrebe raditi na buđenju nacionalne svijesti te treba tražiti tačke zajedničkih djelovanja nacionalnih društava.

Podsjeća na važnost njegovanja kulture dijaloga, međusobnog razumijevanja drugog i drugačijeg koje vode ka unapređenju, razvoju društva, kulturnom oplođivanju, a ne njegovoj dekadenciji.

Predsjednik brčanskog Napretka najavio je da je najesen planirano ostvarivanje saradnje ovog društva s Igorom Rončevićem, velikim slikarom hrvatske likovne scene.

Među značajnije kulturne manifestacije koje “Napredak” već tradicionalno organizira, fra Mirko je izdvojio Pokladnje maškare, Frančeskove dane, Smotru folklora, Božićni i Uskršnji prijem, Uskršnju tucijadu, te podjelu paketića na blagdan sv. Nikole.

Od značajnijih kulturnih događaja iz prošle godine izdvojio je izložbu doajena Đure Sedera te promociju knjige "Kršćani u zemljama islama“ autora prof. dr. fra Marinka Pejića.

Također, Napredak izdvajanjem iz fonda vlastitih sredstava već godinama stipendira po pet srednjoškolaca i studenata.

Kada je u pitanju sam prostor HKD "Napredak“, podružnica Brčko, u planu je rekonstrukcija njegovog prostora, naročito dvorane.

Hrvatsko kulturno društvo "Napredak“ osnovano jke 1902. s namjerom da njeguje i prezentira kulturno blago Hrvata Bosne i Hercegovine. Podružnica u Brčkom jedan je u u nizu ogranaka ovog društva u BiH, a bavi se kulturnim radom, izdavaštvom, folklorom, sportom, zborskim pjevanjem, organiziranjem književnih večeri, te stipendiranjem učenika i studenata.

Rad HKD "Napredak“ u BiH, a samim tim i njegove podružnice u Brčkom, bio je dekretom zabranjen 1945. godine, dan poslije zgrada Napretka u Brčkom je nacionalizirana, a tek 2007. godine odlukom supervizora za Brčko distrikt BiH zgrada je vraćena u vlasništvo HKD "Napredak“.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Čelnici Brčkog uputili telegram sućuti povodom smrti fra Mirka Jozića

Brčko: Preminuo fra Mirko Jozić

U Brčkom koncert 'Orgulje kroz epohe'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom