Svijet     | 19.02.2020. 18:49 |

Rusija istaknula potrebu izbjegavanja stranog uplitanja u Libiji

FENA Internet

MOSKVA, 19. februara (FENA) - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu je istaknuo potrebu izbjegavanja stranog uplitanja kako bi se stvorili uslovi za političko rješenje krize u Libiji.

-  Mi u Rusiji smo uvjereni da je, u cilju osiguranja stabilnosti Libije neophodno da vanjski akteri izbjegavaju međusobno suprotstavljene inicijative i usmjere se na potrebu ohrabrivanja libijskih strana na dijalog na osnovu odluka Vijeća sigurnosti UN-a - izjavio je Lavrov.         

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s jordanskim kolegom Aymanom Safadijem, Lavrov je kazao da se libijska kriza isključivo treba riješiti kroz unutarlibijski dijalog.         

Prvi koraci u tom smjeru su poduzeti, ali su sada izbili dodatni problemi, kazao je Lavrov.

UN-ova misija podrške Libiji objavila je u ponedjeljak nastavak razgovora između sirijskih strana na sastanku Zajedničke vojne komisije u Ženevi.

Libijska vlada koja uživa podršku UN-a u utorak je, ipak, objavila prekid svog učešća u razgovorima u Ženevi, nakon što je suparnička vojska sa sjedištem na istoku zemlje napala turski brod u luci u Tripoliju, prenosi Xinhua.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ukrajina tvrdi da Rusija ima između 20.000 i 25.000 vojnika za napad na grad Časiv Jara

Ruski sud osudio u odsutnosti glasnogovornika Mete na šest godina zatvora

Kremlj: Svaki američki potez na zaplijeni ruske imovine bio bi nezakonit

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije