Ekonomija     | 19.02.2020. 15:58 |

Nastavak inspekcijskih aktivnosti u suzbijanju sive ekonomije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. februara (FENA) - U sjedištu Federalne uprave za inspekcijske poslove danas je održan sastanak direktora i predstavnika Federalne i kantonalnih inspekcijskih organa Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Posavskog, Zapadno-hercegovačkog, Bosansko-podrinjskog, Kantona 10, Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

Na sastanku, koji je održan na poziv direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića, analizirani su podaci iz izvještaja o izvršenim zajedničkim inspekcijskim nadzorima u toku 2019. godine, te dogovorena daljnja dinamika vršenja pojačanih inspekcijskih nadzora u okviru suzbijanja sive ekonomije. Nadzori su realizovani u organizaciji Federalne uprave za inspekcijske poslove putem mještovitih timova federalnih i kantonalnih inspektora.

Zauzet je zajednički stav, kao i opredjeljenje da se u smislu izgradnje kulture poštivanja pravnih propisa na području FBiH koordinirano djeluje u pravcu dosljednog provođenja i kontrole fiskalizacije, s ciljem ostvarenja pozitivnih efekata na privredu i programskih ciljeva Vlade FBiH.

Rezultati, kao i uspostavljena saradnja i koordinacija na terenu su ocijenjeni pozitivnim, te je potvrđena opredijeljenost da se inspekcijske aktivnosti usmjerene na borbu protiv sive ekonomije, naročito suzbijanja rada „nacrno“, rada bez odobrenja nadležnog organa i neizdavanja fiskalnih računa, nastave u kontinuitetu, u skladu sa zaključkom Vlade FBiH. U tom kontekstu je i za 2020. godinu utvrđen i prihvaćen Plan rada pojačanih inspekcijskih nadzora za period mart-august 2020. godine.

U fokusu današnjeg sastanka bila je i problematika razgraničenja djelovanja nadležnih inspekcija na terenu, uz pitanja provođenja inspekcijskih nadzora i primjenu neusklađenih pravnih propisa koji dovode do pravne nesigurnosti, te problematika kaznene politike koja nije primjerena težini učinjenog prekršaja, povodom čega je potrebno inicirati uređivanje legislative u oblasti unutrašnje trgovine, fiskalnih sistema, zaštite potrošača i plemenitih metala.

Dogovoreno je da Federalna uprava za inspekcijske poslove i ubuduće inicira prema resornim ministarstvima i drugim nadležnim organima izmjene i dopune zakonskih i  podzakonskih akata, shodno uočenim nedostacima u materijalnim propisima koji se odnose na borbu protiv sive ekonomije i drugih oblasti iz nadležnosti inspekcijskih organa.

Direktor Ajdinović je zahvalio predstavnicima kantonalnih uprava za inspekcijske poslove i ministarstava iz kantona u kojima nisu formirane kantonalne uprave za inspekcijske poslove, za kontinuiranu saradnju i dobre rezultate zajedničkih aktivnosti u oblasti suzbijanja sive ekonomije i rada „nacrno“.

Još jednom je istaknuto kako je koordinacija, saradnja i zajedničko djelovanje inspekcijskih organa na području Federacije BiH okosnica jednakog pristupa u odnosu na obavezu poštivanja i provođenja pravnih propisa, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka

Iz prodaje povučena 33 komada 'milka oreo' mliječnih pločica zbog pronađenih komada plastike

Pojačani inspekcijski nadzori od sutra na području Federacije BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta