Svijet     | 19.02.2020. 14:59 |

Izrael proširio ribolovnu zonu u Gazi na 15 nautičkih milja

FENA Internet

TEL AVIV,  19. februara (FENA) – Izrael je ublažio ograničenja u ribolovnoj zoni u pojasu Gaze – kao nagradu za period relativnog mira - ponovo šireći zonu na udaljenost od 15 nautičkih milja od obale.

Oko 2.000 dozvola za ulazak u zonu također će biti omogućeno mještanima Gaze, saopćio je u srijedu izraelski ured za vezu s Palestincima.

Ured dodaje da će odluka biti na snazi sve dok se mir održava na terenu i ponovio je svoj stav da će se oružani pokret Hamas koji vlada priobalnom palestinskom enklavom smatrati odgovornim za ispaljivanje projektila i slanje zapaljivih balona u pravcu Izraela iz Gaze.

Zakareya Bakker, direktor ribolovne komisije u Gazi, potvrdio je da će ribolovna zona biti proširena na 15 nautičkih milja.

U ovom je mjesecu Izrael objavio da je suzio ribolovnu zonu na 10 nautičkih milja u odgovoru na raketnu vatru i slanje zapaljivih balona iz pravca palestinske enklave.

Ribarska industrija važan je segment ekonomije Gaze.

Sukobi između naoružanih Palestinaca u Gazi i Izraela su smanjeni  u posljednjim danima. Sudeći po izvještajima izraelskih medija, Izrael i Hamas aktivno jačaju svoje napore na postizanju primirja.

Izrael je pooštrio blokadu priobalne regije prije više od decenije, u potezu koji je također podržao Egipat. Obje zemlje pozivaju se na sigurnosne brige kao opravdanje za blokadu, koja teško pogađa oko dva miliona ljudi koji žive pod očajnim uslovima u Gazi, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'