Bosna i Hercegovina     | 19.02.2020. 14:33 |

Ministrica zdravstva USK najavila ambiciozne projekte Doma zdravlja Cazin

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 19. februara (FENA) - Predstavnici Doma zdravlja Cazin na današnjoj su sjednici Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) prezentirali program realizacije kapitalnih projekata, odnosno najavili značajne investicije.

-Prezentirali su 17 tačaka ovog programa i zaista je za svaku pohvalu. Najavljena je gradnja nove zgrade u kompleksu Doma zdravlja Cazin, čija će vrijednost biti oko dva miliona maraka, a treba naglasiti da će to biti urađeno iz vlastitih sredstava. Kantonalna vlada posebno pozdravlja nabavku kolposkopa i monitora za mamograf, jer će time pažnja biti usmjerena na preventivne preglede i rano otkrivanje karcinoma grlića maternice - rekla je ministrica zdravstva, rada i socijalne politike USK-a Nermina Ćemalović.

Na današnjoj sjednici usvojen je i godišnji izvještaj o radu Kantonalnog suda u Bihaću, te upućen u skupštinsku proceduru.

-Prezentirane su neke pozitivne stvari, kao što je ispunjavanje godišnje norme, s čime smo posebno zadovoljni. Ponovo smo se dotakli i problematike financiranja, koji se odnosi i na neke druge pravosudne organe u kantonu. Poznato je i da Kantonalni sud u Bihaću po odluci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH vrši provođenje postupaka u predmetima za Kantonalni sud u Mostaru. Naš zajednički stav je da ovaj kanton ne može plaćati, odnosno financirati provođenje postupaka koji se vode za druge sudove u BiH - naglasio je kantonalni ministar pravosuđa i uprave Asim Dizdarević.

Na osnovu izvještaja gradskih i općinskih poljoprivrednih službi, procijenjeno je kako će se ove godine zasijati oko 27 posto oraničnog zemljišta na području USK. Uzme li se u obzir i jesenja sjetva, ukupno će biti zasijano oko 37. 000 hektara oraničnih površina.

Istaknuto je i potpisivanje Sporazuma s Memorijalnim centrom u Potočarima, kojim će se osigurati historijski časovi u svim završnim razredima srednjih škola na području ovog kantona.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta