Svijet     | 19.02.2020. 14:12 |

Erdogan: Turska vojna ofanziva u Idlibu 'samo je pitanje vremena'

FENA Saopćenje

ANKARA,  19. februara (FENA) - Samo je „pitanje vremena“ kada će Turska pokrenuti vojnu ofanzivu u posljednjem sirijskom pobunjeničkom uporištu u Idlibu, upozorio je u srijedu predsjednik Recep Tayyip Erdogan, rekavši da su razgovori s Rusijom daleko od zadovoljavajućih.

- Možemo se iznenadno pojaviti jedne noći. Da pojasnim, operacija u Idlibu samo je pitanje vremena – poručio je Erdogan skupu njegove stranke u parlamentu.

Ankara i Moskva, koje podržavaju suprotstavljene strane u Siriji, nastojale su ojačaju krhki mirovni sporazum dogovoren između  ruskog  predsjednika Vladimira Putina i Erdogana.

Nedavna eskalacija nakon intenziviranih napada sirijskih vladinih snaga pogoršala je, međutim, situaciju. PoI turski i ruski vojnici poginuli su u Idlibu U proteklih nekoliko sedmica bilo je poginulih i među turskim i sirijskim vojnicima.

Turska je obavila „sve vrste priprema“ da provede svoje vojne planove u Idlibu, kazao je Erdogan.

- Turska neće prepustiti Idlib režimskim snagama i onima koji ih podržavaju – izjavio je turski čelnik, dodajući da je to „konačno upozorenje“ sirijskoj vladi da povuče svoje snage s turskih posmatračkih položaja u sjeverozapadnoj sirijskoj pokrajini.         

Erdogan je ranije upozoravao da će „napasti sa svih strana“ ukoliko se sirijske snage ne povuku  s turskih vojnih posmatračkih položaja u Idlibu prije kraja februara.

-         Nažalost nismo uspjeli doći do željenog rezultata u našim razgovorima s Rusijom. Iako se razgovori nastavljaju, istina je da smo daleko od ispunjenja naših zahtijeva za stolom - izjavio je turski predsjednik.

Razgovori u Moskvi u ovoj sedmici nisu rezultirali nikakvim novim sporazumom o Idlibu, saopćio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

-  Nije bilo nikakvog konačnog rezultata oko toga kako da se ispuni sporazum između predsjednika Putina i Erdogana za Idlib - navodi Lavrov u komentarima koje su prenijeli državni  mediji.     

- Ruska strana drži se pozicija ranije dogovorenih između dvojice predsjednika. Mi još nismo upućivali nikakve nove zahtjeve - kazao je Lavrov.

Prošle su sedmice Erdogan i Putin raspravljali o Idlibu u telefonskom razgovoru. Nedavni razgovori između ruske i turske delegacije u Ankari završeni su bez konkretnih rezultata, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

Blinken: Borba protiv dezinformacija je 'vitalni' američki nacionalni sigurnosni interes

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo