Regija     | 19.02.2020. 14:03 |

Kurti: Analizirat ću ukidanje taksi i recipročne mjere

FENA Agencije

PRIŠTINA, 19. februara (FENA) - Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da će već danas analizirati preporuke, a potom donijeti odluku o ukidanju uvećanih taksi na proizvode iz Srbije, uz mjere reciprociteta koje će imati za cilj zaštitu lokalnih proizvođača, prenose kosovski mediji.

Kurti je, kako se navodi, na drugoj konvenciji kosovskih proizvođača govorio o važnosti lokalnih proizvođača i istakao da su oni stub kosovskog društva i ekonomije.

"Nismo za takse kao kaznenu mjeru prema potrošačima, već za reciprocitet kao zaštitu proizvođača. Proizvodi proizvedeni na Kosovu koji podliježu nelojalnoj praksi i konkurenciji bit će zaštićeni", rekao je Kurti i dodao da će već danas analizirati preporuke i donijeti odluku o ukidanju taksi i uspostavljanju recipročnih mjera.

Mediji u Prištini danas su objavili i da grupa opozicionih stranaka sakuplja potpise poslanika za sazivanje vanredne sjednice parlamenta kako bi spriječili ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije.

Stranke, koje su u prethodnom sazivu skupštine bile okupljene oko Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, saopćile su da se protive ukidanju taksi od 100 posto na robu iz Srbije, dodajući da ih ishod te vanredne sjednice neće spriječiti da preduzmu druge mjere kako bi onemogućili ukidanje taksi.

Kosovo je u novembru 2018. godine uvelo taksu od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine kao odgovor na kampanju Srbije protiv kosovske nezavisnosti.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

MUP Srbije: Pojačana kontrola na prijelazima, pozivamo kosovske dužnosnike da ne šire paniku

Na Kosovu Dan žalosti u spomen na žene i djevojke žrtve femicida

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana