Bosna i Hercegovina     | 19.02.2020. 13:03 |

Predstavljena brošura o strateškom pristupu za uspjeh kandidatkinja na izborima

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 19. februara (FENA) – „Strateški pristup za uspjeh kandidatkinja u izbornim kampanjama“ naziv je brošure koja je danas prezentirana javnosti, a sadrži praktične informacije  u razumijevanju izbornog sistema, uticaja rodnih predrasuda i stereotipa biračkog tijela.

Brošura je rezultat nalaza, kako je kazao autor Adnan Kadribašić, studije koja je obuhvatila učešće žena u politici.

Prepoznato je da uprkos velikom broj žena u politici, a koje su se prijavile na kandidatskim listama, mali broj žena dobija podršku da razvije svoje političke vještine.

- Političke vještine su ključne da se kandidati približe biračkom tijelu. Ali, ono što smo kroz ovu studiju prepoznali je da pored tog tereta i obaveze sticanja određenih političkih vještina, kandidatkinje se susreću sa dodatnim preprekama a to su rodne predrasude biračkog tijela – kazao je Kadribašić.

Smatra da je to posebno izraženo na lokalnom nivou, lokalnim izborima gdje biračko tijelo svojim direktnim glasovima utiče, daje prednost kandidatu muškog spola i zbog toga dođe do gubitka otprilike od 16 do 30 posto mjesta koja bi pripale ženama da nema tih direktnih glasova.

- Dodatni podaci koje smo prikupili potvrđuju da naše biračko tijelo ima svoje predrasude i smatra da su kandidati muškog spola bolji političari od žena kandidatkinja – istakao je Kadribašić te podsjetio da u BiH žene čine više od 50 posto, ali je izlaznost žena na izborima manja.

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić iznijela podatak da iako žene čine 50,11 posto biračkog tijela u BiH, one glasaju manje od muškaraca, tako je 49,66 posto žena glasalo na posljednjim Općim izborima 2018.godine.

Nadalje, od ukupno 7497 ovjerenih kandidata, na kandidatskim listama žena je bilo 41,60 posto, ili 3.119, ali su rezultati izbora pokazali da su od ukupno 518 mandata ženama pripala 142 mandata.

U Predsjedništvo BiH nikada nije izabrana žena, u Parlamentarnoj skupštini BiH od 42 mandata, sedam je pripalo ženama, u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH od 98 zastupnika 26 su žene. U entitetu Republika Srpska žena je predsjednica. U NSRS  je od 83 zastupnika 15 je žena, a u skupštinama kantona od 196 mandata 93 su pripala ženama.

- Navedene brojke i ukupni procenat od 27,4 posto na svim nivoima vlasti ukazuju da žene danas nisu dovoljno zastupljene u političkom životu – zaključila je Hadžiabtić te naglasila da podržava sve projekte koje osnažuju učešće žena u javnom životu BiH.

Rukovoditeljica projekta „Žene na izborima u BiH“ Lejla Ramić Mesihović smatra da će prezentirana brošura, koja je posvećena ženskom liderstvu, pomoći kandidatkinjama da se na najbolji način predstave javnosti, formaliziraju kandidature u svojim političkim partijama i da razumijevaju proces kandidiranja.

-  Želimo pobuditi svijest kandidatkinjama, dajemo im informacije o našem izbornom sistemu, izazovima izbornog sistema i želimo da ih osnažimo da bolje raspolažu resursima, da ih pronalaze za svoju kampanju, a koji nisu svedeni samo na novac, već, na primjer, korištenje medijskog prostora u kojem i nema puno žena, samo tri posto u predizbornom periodu – kazala je Ramić Mesihović.

Brošura „Strateški pristup za uspjeh kandidatkinja u izbornim kampanjama“ urađena je u okviru projekta „Žene na izborima“ koji finansira Vlada Švedske, a implementiraju UNDP i UN Women BiH, CIK BiH, PSBiH, te Gender centar Vlade FBiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Novi video serijal UNDP-a 'O klimatskim akcijama'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom