Bosna i Hercegovina     | 19.02.2020. 13:19 |

Međureligijsko vijeće BiH osuđuje vandalizam na Župnom uredu u Kotor-Varoši

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. februara (FENA) - Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini najstrožije osuđuje vandalski čin na Župnom uredu u Kotor-Varoši i očekuje oštru osudu javnosti.

- Crkve, džamije i sinagoge su duše vjernika, mnogo više od samih građevinskih cjelina, mnogo više od kamena i bakra koji ih krase ujedno predstavljajući i simbole samih zajednica - stoji u saopćenju MRV BiH.

Naime, dvije osobe su 17. februara ove godine na Župnom uredu demolirale poštanski sandučić i električno zvono dok je u dvorištu crkve Rođenja Blažene Djevice Marije oštećen metalni stub koji reguliše parkiranje vozila.

Prema navodima glasnogovornika PU Banja Luka, Danijele Mučibabić, operativnim radom su službenici ove Policijske uprave identifikovali i uhapsili dvije muške osobe inicijala D.A. i V.Z.

Iz MRV BiH pozdravljaju osudu Policijske uprave Banja Luka u čijem saopćenju se navodi da "Policijska uprava Banja Luka, osuđuje svaki vid nasilja i napada na vjerske objekte te apeluje na građane da se uzdrže od ovakvog i sličnog ponašanja".

MRV BiH apelira na tužilaštvo i sudske organe da što prije procesuiraju ovaj slučaj a počinioce najoštrije kazne.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Reagiranje operatera za OIEIEK na navode direktora 'Farme Spreča'

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo