Svijet     | 19.02.2020. 10:35 |

Kina oduzela pres akreditacije trojici novinara Wall Street Journala

FENA Internet

PEKING, 19. februara (FENA) - Kina je u srijedu saopćila da se odlučno protivi novim pravilima koje su SAD uvele protiv pet kineskih medijskih subjekata koje su u vlasništvu države i upozorila da je zadržala pravo da odgovori na mjere koje je  Washington poduzeo.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang izjavio je ovo tokom redovnom dnevnog brifinga za novinare, prenio je Reuters.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa saopćila je u utorak da će početi da se odnosi prema pet kineskih državnih medija, koji posluju u SAD, isto kao prema stranim ambasadama, zahtijevajući od njih da svoje zaposlene i imovinu u SAD-u registruju u State Departmentu.

Kina je danas oduzela pres akreditacije trojici novinara Wall Street Journal-a nakon što je list, čije je sjedište u New Yorku, odbio da se izvini za kolumnu, u kojoj se Kina naziva "pravim bolesnikom Azije".

Kina je, istovremeno, poručila da se oštro protivi novim pravilima, koje je SAD uveo protiv pet medija koje podržava vlada i Komunistička partija.

Glasnogovornik Shuang je rekao da se Peking žalio Wall Street Journal-u zbog kolumne, koju je Kina kritikovala kao rasističku,  ističući da se njome unižavaju napori Pekinga u borbi protiv epidemije korona virusa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo