Bosna i Hercegovina     | 19.02.2020. 07:36 |

Tuzla jutros najzagađenija, zrak vrlo nezdrav za stanovništvo

FENA Emir Felic

SARAJEVO, 19. februara (FENA) - Tuzla je jutros najzagađeniji bh. grad i zrak je na području tog grada vrlo nezdrav za stanovništvo. Indeks kvaliteta zraka jutros je u Tuzli iznosio 208, a vrijednost PM2,5 čestica 104.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme na području tog grada moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, upozoravaju iz Eko Akcije. 

Prema mjerenjima u 7.00 sati kvalitet zraka je nezdrav na području Ilijaša, gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 200, a vrijednost PM10 čestica 157, zrak je također nezdrav na području Živinica i Lukavca gdje su izmjereni indeksi kvaliteta zraka iznosili 189 i 167, te na području Jajca i Zenica gdje su indeksi kvaliteta zraka iznosili 165 i 164.

U takvoj situaciji sa kvalitetom zraka stanovništvo se upozorava na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Na području glavnog grada BiH zrak je jutros nezdrav za osjetljive grupe stanovništva. Indeks kvaliteta zraka iznosio je 122. Slična situacija je i na području Dobok Istoka gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 111.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca na tim prostorima trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Kantonu Sarajevo poboljšana kvaliteta zraka

Ilijaš, Sarajevo, Kakanj i Zenica i danas najzagađeniji gradovi u BiH

Nastavak pogoršanja kvaliteta zraka, zrak vrlo nezdrav za stanovništvo u Sarajevu, Zenici, Ilijašu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo