Bosna i Hercegovina     | 18.02.2020. 18:42 |

Brkić primio novoimenovanog zapovjednika NATO stožera u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić primio je u nastupni posjet novoimenovanog zapovjednika NATO stožera u Sarajevu brigadnog generala Williama Edwardsa.

Edwards je izrazio zadovoljstvo što ima priliku doprinijeti razvoju odnosa BiH i NATO-a te naglasio da NATO daje punu potporu  daljnjem progresu BiH na njenom euroatlantskom putu.

Poručio je kako NATO i BiH imaju duboko partnerstvo, izrazivši nadu u pogledu dodatnog jačanja suradnje i u narednom razdoblju. Istaknuo je da BiH može računati na punu podršku NATO stožera u narednom periodu, jednako kako je to bilo i u prethodnom periodu.

Brkić se zahvalio na dosadašnjoj potpori NATO stožera u Sarajevu aktivnostima vezanim za reformu sektora obrane i sigurnosti te pomoći BiH na euroatlantskom putu.

Naglasio je da BiH ostaje opredijeljena euroatlantskom putu koji zahtjeva kontinuirano unapređivanje obrambenih sposobnosti zemlje, izgradnju jakih demokratskih institucija te jačanje i modernizaciju Oružanih snaga.

Podsjetio je da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH u sklopu svojih aktivnosti započelo sa aktivnom provedbom obveza koje proističu iz dokumenta NATO Program reformi u BiH u dijelu koji se odnosi na isključivu nadležnost MVP-a, ali i obaveza koje Ministarstvo dijeli s drugim institucijama.

Govoreći o statusu i radu Komisije za NATO integracijski proces, kojom je on predsjedavao u prethodnom sazivu, istaknuo je potrebu za imenovanjem novih članova umjesto dosadašnjih članova koji su napustili institucije koje su zastupali u dosadašnjem sastavu Komisije, te verifikaciju od strane Vijeća ministara, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo