Bosna i Hercegovina     | 18.02.2020. 15:41 |

Svečana sjednica OV Centar povodom 27. godišnjice 105. motorizovane brigade

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo održana je u sklopu obilježavanja 27. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, koja je ujedno i predsjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice 105. brigade, uputila je čestitke za 18. februar,Dan 105. motorizovane brigade.

Podsjetila je da je Općinsko vijeće Centar 1998. proglasilo 18. februar za Dan 105. motorizovane brigade, koji će biti obilježavan svake godine kako bi se sačuvala uspomena na herojski put ove brigade i njene hrabre borce.

O ratnom putu 105. motorizovane brigade, koji ujedno pokazuje i kako se stvarala Armija RBiH, govorio je ratni načelnik artiljerije Zijad Bradić koji je pozvao da se sjetimo onih koji su položili svoje živote u časnoj borbi za današnjicu.

- Borili smo se za cjelovitu, multietničku BiH, zajednicu svih naroda i drugih koji žele da žive u njoj, slobodni i ravnopravni na svakom pedlju njene teritorije. Tako je uvijek bilo i tako će i biti -poručio je Bradić.

Akademik, istaknuti bosanskohercegovački pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran recitovao je stihove: "Oni koji su pali za domovinu, nisu pali, svjedoči nebo, svjedoči zemlja, svjedoči grad, nego su legli u kolijevku iz koje raste Domovina".

Pridružujući se čestitkama za 27. godišnjicu 105. brigade, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je naglasio da je brigada zlatnim slovima uklesana u temelje naše Bosne i Hercegovine.

- Svi borci u 105. motorizovanoj brigadi, a posebno oni koji su dali svoj život za odbranu države BiH i našeg dragog Sarajeva, su nam dali u amanet da nastavimo dalje. Mi koji smo imali sreću da preživimo moramo preuzeti takvu vrstu obaveze i moramo ih poštivati zbog djela koja su napravili. Općina Centar posvećuje veliku pažnju boračkoj populaciji pa stoga realizuje niz projekata. Ne smatramo da je ovo dovoljno, ali ćemo svakako nastaviti truditi se da boračkoj populaciji obezbijedimo status koji joj i pripada - poručio je Ajnadžić, saopćeno je iz Općine Centar.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nagrađene najbolje literarne radove o 105. motorizovanoj brigadi pročitali su njihovi autori - učenici osnovnih škola kojima su predstavnici Općine uručili prigodne novčane nagrade.

Prvonagrađeni rad je napisala Medina Šehović, učenica Osnovne škole Nafija Sarajlić, druga nagrada pripala je Bakiru Bašiću, učeniku OŠ Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak, a treća Lajli Sulejmanpašić, učenici OŠ Hasan Kaimija.

Tom prilikom su zaslužnim pojedincima i kolektivima uručene povelje koje im je dodijelila Jedinstvena organizacija boraca Unija veterana Općine Centar i Sekcija 105. motorizovane brigade za nesebičan doprinos u radu njihove organizacije.

Plakete su dobili: Ekrem Kurtović, Suvad Mušanović, Adnan Ajanović, Senad Hasanović, Sakim Hasanović, Elvir Vatić, Mahira Šuško, Bećir Sirovina, Royal Foof i Udruženje maloljetnih boraca Općine Centar Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pivić: Jačanje sistema zaštite i spašavanja ljudi i dobara je u fokusu Vlade ZDK

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu