Bosna i Hercegovina     | 18.02.2020. 15:13 |

Komisija nije podržala inicijativu da se izradi analiza propusnosti granice BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH danas su razmatrali, ali nisu podržali inicijativu poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predraga Kojovića (Naša stranka), kojom se Vijeće ministara BiH obavezuje da izradi analizu propusnosti državne granice BiH i opremljenosti Granične policije BiH za bolju kontrolu državne granice.

Inicijativa nije podržana jer za nju nije glasao ni jedna član Komisije iz hrvatskog naroda.

Uime predlagača, inicijativu je obrazložio poslanik Damir Armaut, koji je podsjetio da je podnesena još u augustu prošle godine, te kazao kako nikada nije kasno „da dobijemo informaciju o propusnosti državne granice BiH i opremljenosti same granične policije za bolju kontrolu granice BiH“.

Po njegovim riječima, u obrazloženju inicijative je dovoljno toga navedeno kako o mjestima pogodnim za ilegalni prelazak, ali isto tako o nedostacima u opremljenosti i kadrovskoj nepopunjenosti Granične policije BiH.       

Armaut smatra da je ova informacija nephodna Parlamentarnoj skupštini BiH, između ostalog, i da je poslanici imaju kada dođe do razmatranja budžeta za institucije BiH.  

- Siguran sam da će se poslanici i delegati rukovoditi informacijama koje dobijemo od nadležnih struktura, pogotovo ukoliko ih dobijemo na vrijeme, odnosno prije usvajanja budžeta za 2020. godinu, kako bi se određene odredbe mogle ugraditi, a na osnovu onoga što dobijemo kad su ove informacije u pitanju - kazao je Arnaut.

Članica Zajedničke komisije Marina Pendeš (HDZBiH) je kazala da smatra da je inicijativa možda i zakašnjela na neki način.

- Nisam spremna podržati ovu inicijativu zato što postoji Vijeće ministara BiH, zato što postoji Ministarstvo sigurnosti BiH, zato što je ministar sigurnosti imao sastanke s Graničnom policijom, zato što je Vijeće ministara BiH u prošlom sazivu usvojilo akcione planove koje treba implementirati i na bazi toga mislim da je ova inicijativa viška i nisam je spremna podržati - obrazložila je Pendeš.

Član Komisije Dragan Mektić (SDS) je kazao da pretpostavlja da se inicijativa odnosi na analizu propusnosti granice, posebno u kontekstu ilegalnih, odnosno nezakonitih migracija koje se dešavaju Bosni i Hercegovini, ali ne samo BiH, to su globalne migracije.

- Tražiti ovdje krivca eventualno i pokušavati čitavu ovu situaciju usmjeriti, kanalisati prema jednoj ili bilo kojoj agenciji je besmisleno. Mi trebamo da postavimo pitanje kako je moguće da ilegalni migranti iz Pakistana dođu do BiH, zadnje države do članice Evropske unije i zbog čega imamo ovakav problem koji imamo - istaknuo je Mektić.

Dodao je da „moramo biti svjesni da najveći broj nezakonitih migranata mi dobivamo iz zemalja članica EU, prije svega Grčke i Bugarske“.

- Mi smo ovdje žrtva ovih globalnih migracija - smatra Mektić.

Dodao je da će podržati predloženu inicijativu, te kazao da ni Zajednička komisija ni parlament BiH „ još ništa niti pametno niti korisno nismo uradili da bi se i ojačale i osposobile ove agencije da bolje zaštite granicu“.

Član Zajedničke komisije Zukan Helez (SDPBiH) je ocijenio da je ova inicijativa jako dobra te da je možda i ranije trebao neko da je uputi, da se ozbiljno razmatra.

- Malo me čudi da smo skrenuli samo na jedan segment koji jeste sada top tema, a to su migranti i migrantska kriza - kazao je Helez.

Po njegovim riječima, nisu samo migranti problem.

- Jedna od ruta trgovine drogom, koja ide preko ovih prostora i posebno taj dio granice, naša istočna granica, je na udaru ljudi koji se bave tom vrstom kriminala i ilegalne trgovine. Zatim, razne visokotarifne robe koje uđu u BiH i kada uđu u ovaj prostor daleko je teže to pronaći, adekvatno kazniti, nego zaustaviti na granici - naveo je Helez, te dodao da će podržati inicijativu.       

Poslanik Damir Arnaut je, uime predlagača inicijative, pojasnio da niko nema namjeru da bilo koga okrivi.

- Naprotiv, mi ovom inicijativom, kao parlament, kao zakonodavac, tražimo od izvršne vlasti da nam kaže gdje su problemi, gdje oni vide probleme, s kojim se problemima tačno suočavaju, šta se može poboljšati i možda najbitnije kako im mi, kao parlament, možemo pomoći - budžetom, eventualnim zakonskim izmjenama itd. - pojasnio je Arnaut.        

Član Komisije Šemsudin Mehmedović (SDA) je ocijenio da je inicijativa dobra.

- Mislim da nam neće štetiti ako imamo analizu ove vrste. Može nam samo koristiti da vidimo gdje su eventualni propusti. Prema tome, ne vidim nikakav problem u tome da se podrži ova inicijativa - kazao je Mehmedović, dodajući kako je treba podržati.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH danas je bez rasprave usvojila izvještaje o radu Vijeća ministara BiH za 2017. i 2018. godinu u dijelu nadležnosti Zajedničke komisije i to za: Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Državnu agenciju za istrage i zaštitu – SIPA-u,  Graničnu policiju, Službu za poslove sa strancima, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, Agenciju za policijsku podršku, Agenciju za školovanje i stručno usavršavanje, Agenciju za forenzička ispitivanja i vještačenja, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (dio izvještaja koji se odnosi na uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme), Ministarstvo civilnih poslova BiH (dio izvještaja koji se odnosi na protivminske akcije u BiH), te  Državnu regulatornu agenciju za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Komisija je usvojila Izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH za 2018. godinu kao i  izvještaje o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2017. i 2018. godinu.  

Podržala je Odluku o učešću pripadnika policijskih službi iz BiH u stabilizacijskoj misiji UN-a u Demokratskoj Republici Kongo, te primila k znanju Informaciju o godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica OSBiH u inozemstvu za 2019. godinu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zvizdić čestitao Dan Armije RBiH: Danas se s ponosom sjećamo najboljih sinova i kćeri BiH

Kovačević u Tirani u odvojenim susretima razgovarao s Linditom Nikollom i Majlindom Dhukom

Delegacija PSBiH na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!