Bosna i Hercegovina     | 18.02.2020. 14:57 |

Zasad u RS nema potvrđenih ili sumnjivih slučajeva oboljelih od koronavirusa

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 18. februara (FENA) - Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije izrazili su zadovoljstvo provedenim mjerama i dosadašnjim aktivnostima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske vezanih za pojavu novog koronavirusa, iako za sada u RS nema potvrđenih ili sumnjivih slučajeva oboljelih od ovog virusa.

Ovo je saopćeno nakon sastanka ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alena Šeranića sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na čelu sa sub-regionalnim koordinatorom SZO za Program vanrednih situacija u domenu javnog zdravlja za Balkan Abebaju Asefa Mengistuom (Abebayehu Assefa Mengistu), sa kojima je razgovarano o mjerama preduzetim povodom pojave novog koronavirusa (COVID-19) u Kini i svijetu.

Naglašena je potreba nastavka saradnje u razmjeni informacija, obavještavanja javnosti i podrške u slučaju eventualne pojave oboljelih kako bi se adekvatno reagovalo i sprečilo širenje virusa.

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije informisani su i o zdravstvenim kapacitetima, a naglašeno je da RS, kako je navedeno u saopćenju, može da računa na podršku SZO i u segmentu dijagnostike i zaštitne opreme.

U okviru posjete Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, dr. Mengistu sa saradnicima prethodno je održao sastanak sa članovima Koordinacionog tijela za planiranje, provođenje i praćenje realizacije mjera iz Akcionog plana za postupanje u slučaju pojave rizika/sumnje za širenje novog koronavirusa.

Članovi ovog tijela informisali su predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije o preventivnim mjerama koje su provedene, poput uputstava zdravstvenim ustanovama za postupanje s ciljem provođenja adekvatnih mjera nadzora nad zaraznim bolestima, postupanje sa licem koje se stavlja u zdravstveni nadzor, protokola za dijagnostiku, mjerama nadzora nad putnicima upućenim graničnim prelazima, preporukama za mjere koje se provode na aerodromu u slučaju pojave sumnje na infekciju novim koronavirusom kod putnika itd.

Uz podršku Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH štampani su infomaterijali za stanovništvo, kao i putnike koji dolaze iz Kine ili putuju u ovu zemlju.

Na sastanku je razgovarano o potrebi da se stanovništvo pridržava preventivnih mjera, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva zdravlja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Papa Franjo još pati od prehlade, ograničio govore u javnosti

Papa Franjo otkazao sve termine u ponedjeljak, Vatikan tvrdi se 'potpuno oporavlja'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana