Bosna i Hercegovina     | 18.02.2020. 13:40 |

Višković: Nikoga ne treba da plaši definisanje međuentitetske linije

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 18. februara (FENA) – Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković danas je najavio da će se obratiti Vladi Federacije BiH kako bi se formiralo radno tijelo ili komisija koja bi se bavila definisanjem granične linije između dva bh. entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.

-To nikoga u BiH ne treba da plaši – rekao je Višković novinarima u Banjoj Luci.

Kazao je da po Ustavu i zakonu postoji međuentitetska linija između dva entiteta i niko ne može reći da li se to poštuje ili ne, niti je izbrisati. 

Višković je rekao da će Vlada RS-a postupiti u skladu sa sinoć usvojenim zaključkom Narodne skupštine RS-a, kojim je zadužena da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH. 

-I u proteklom periodu smo imali komisiju koja je radila na tom pitanju, ali je nastao zastoj iz određenih razloga i sada samo želimo da se time pozabave stručni i kvalifikovani kadrovi – rekao je on. 

I zbog građana, a kako bi se izbjegli problemi koje imaju, neophodno je, naveo je, da se utvrdi dokle dosežu nadležnosti RS, a gdje ih preuzima Federacija BiH i obrnuto.

-Sve ovo ne znači da neko ima zadnju namjeru, kako se želi tumačiti, već je međuentitetska linija ustavna kategorija, koja postoji, ali u nekim dijelovima nije tačno definisana i građani u tim dijelovima imaju problema da ostvare svoje pravo - kazao je entitetski premijer.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana